2021-07-02T09:06:38+02:00 2. јула, 2021. 09:06 |

Музичка школа Пожаревац: У знаку клавира

Светски дан музике  Музичка школа у Пожаревцу обележила је манифестацијом „Дани клавира“, дванаестом по реду. Била је посвећена годишњици рођења композитора Лудвига ван Бетовена (1770-1827), коју је требало обележити 2020. године, али је, услед пандемије изазваном Covidом-19 померена за ову годину када су се стекли нешто бољи услови.„Дан клавира“ се, иначе традиционално одржава од 2008. године, од када је у пожаревачку Музичку школу допремљен нови полуконцертни клавир „Yamaha C3”. Организују се догађаји посвећени клавиру, уметницима који су писали музику за овај инструмент и самим пијанистима. Манифестацију организује председник Стручног већa наставникa клавира Александра Стојиљковић. Кроз концерте, предавања, трибине, радионице, презентације и слично, ученици школе боље упознају овај инструмент. Током протеклих једанаест година овде су се могли чути уметници као што су: Александар Сердар, Владимир Милошевић, Милош Михајловић, Владимир Глигорић, Катарина Марић, Војислав Перућица, Мирјана Рајчић и многи други. Гостовали су и млади пијанисти – ученици клавирских одсека са ФМУ Београд, МШ „Коста Манојловић” из Смедерева, као и ученици пожаревачке школе клавирског одсека.

Кроз предавања, трибине и пројекције филмова ученици и професори имали су прилике да ближе упознају композиторе попут Мориса Равела, Шопена, Франца Листа, пијанисту Иву Погорелића… На предавањима и трибинама учестввали су професори Војислав Перућица, Ненад Ђурђевић, Драгана Стевић, музиколог Стефан Цветковић. Организовани су и одласци чланова клавирског одсека на концерте, као што је концерт кинеског пијанисте Јунг Лија на Коларцу. Приређена је и изложба фотографија посвећена обележавању јубилеја десет година манифестације Дани клавира (2018). 

Ове године предавање на тему „Клавирско стваралаштво Лудвига ван Бетовена”, приредио је музиколог Ненад Ђурђевић, професор школе. Након тога одржан је концерт ученика клавирског одсека. Наступили су: Софија Савић, Тамара Марјановић, Лука Гилановић, Лана Плојовић, Софија Перић, Ружица Живић, Марија Цакић, Ања Балинт и Ксенија Божиловић. Ученике су припремали професори: Александра Стојиљковић, Наташа Петровић, Марко Костић, Зоран Петровић, Александра Гајић, Биљана Божић и Војислав Перућица. Приређена је и изложба посвећена Бетовену, чији су аутори, ученица Мира Дора Момировић, професори Марија Вељковић и Игор Сарајлић и Ана Гајић, библиотекар. 

У Музичкој школи обећавају да ће се трудити да и убудуће одрже ову вредну традицију и да ће свим гостима манифестације приближе чари клавирске музике:

-Укидањем ванредне ситуације у земљи омогућено је да музичке школе, па самим тим и пожаревачка, реализују концертне активности. Са наступима се већ кренуло. У суботу, 26. јуна приређен је пријем и свечана додела награда ученицима и наставницима код председника Општине Велико Градиште.  Наши ученици  наступити су на годишњем концерту плесног студија „Амадеус“. Удружење потомака ратника – Градска организација Пожаревац приредило је вече родољубиве поезије где  и ми учествујемо већ дуги низ година, а припремамо се и за петак, 2. јул када ће градоначелник Пожаревца примити најуспешније ученике и наставнике у овој школској години, као и ђаке генерације. Том приликом наступиће група певача са химном „Gaudeamus Igitur“. За 4. јули предвиђен је хуманитарни концерт на Рамској тврђави. Ученици одељења у Кучеву наступају на Дану Општине 8. јула, а 12. јула 2021. године, школа приређује традиционални концерт „Мокрањац – Царевцу“ у оквиру манифестације „Царевчеви дани“, која се одржава у Великом Градишту. 

Овако богат програм и многобројне активности и у време ђачког распуста, чине част школи која даје допринос културним манифестацијама. 

А. Г.