На Београдском сајму одржан је четврти Међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства „Agro Belgrade 2023“. На изложбеном простору од око 30.000 квадрата представљено је више од 500 излагача из Србије и суседних земаља, са понудом из области свежег, смрзнутог и прерађеног воћа, поврћа и грожђа, пољопривредне механизације…

Штанд Града Пожаревца

Уз подршку Буџетског фонда за пољопривреду и рурални развој Града Пожаревца и Туристичке организације своје производе представили су и пољопривредни произвођачи са територије града Пожаревца. Изложене су различите врсте вина, ракија, ликера, природни сокови, лековити производи од ароније, домаћи ајвар, слатко, џемови, мед… На овај начин пружена им је прилика да се представе, упознају и остваре контакте са новим технологија које се користе у производњи. На пожаревачком штанду излагали су: „Јефтић ракије“ и Велиша Живановић из Бара, „Винарија Живковић“, „Аронија Марјановић“, Удружење „АФЖ Миленко Стојковић“ и Драгана Цвејић из Кличевца, пчеларско домаћинство Милошевић из Дрмна, пољопривредна газдинства Новице Рајковића и Радета Илића из Пожаревца.

Бојан Стевић и министарка Јелена Танасковић

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић је истакао да поред осталих видова помоћи пољопривредницима, локална самоуправа се пoтрудила да им омогући и презентовање њихових производа на најзначајнијим местима.

-Уверени смо да ће наступом на Сајму „Agro Belgrade 2023“ још више проширити своје тржиште захваљујући првенствено квалитету. Град Пожаревац је пољопривредним произвођачима финансирао трошкове превоза и закупа павиљона, а такође смо, бесплатно, на отварању мнифестације водили и све заинтересоване који су желели да присуствују овом важном окупљању пољопривредника из читаве Србије и околних земаља, рекао је Павловић.

На сам дан отварања Сајма, око 50 пољопривредника са територије  града Пожаревца посетили су ову манифестацију, где су били у прилици да се упознају са новинама у примени агротехничких мера, виде савремену механизацију и размене знања и искуства.

Виолета Станковић, Александар Богићевић, Ана Ђорђевић, Бојан Стевић

Манифестацији су присуствовали помоћница градоначелника Пожаревца Марија Влајовић, чланови Градског већа Бојан Динић и Срђан Милетић, заменик председника Градске општине Kостолац  Далибор Илић, директор Туристичке организације Града Пожаревца Василије Балдић и директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац Бојан Стевић.

                                                       МИНИСТАРКА НА ШТАНДУ ПССС ПОЖАРЕВАЦ

Ове године пољопривредне стручне службе из Србије имале су своје штандове и заједно су представиле најбоље са свог подручја деловања када су у питању производи од воћа и поврћа. Један од најзапаженијих био је штанд Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац. У официјалном обиласку излагача, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић посебну пажњу посветила је производима из пожаревачког краја.

На штанду ПССС Пожаревац

Иначе, Сајам је поред излагачког био и продајног и едукативног карактера, на коме је одржано више трибина на тему унапређења пољопривредне производње.

                                                                                                            Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content