2017-05-05T22:41:46+02:00 5. маја, 2017. 19:46 |

Женска певачка група ГАНИП-а победник категорије

Zenska pevacka gruna na sceni u ValjevuДруги по реду ваљевски фестивал хорова „ХорФест“ одржан уочи првомајских празника  окупио је 25 хорских састава из целе земље и региона, а Женској певачкој групи Градског ансамбла народних игара и песама Центра за културу Пожаревац донео  је титулу – победник категорије.

Надметање вокалних ансамбала се одвијало у свечаној сали Ваљевске гимназије у шест категорија, а о значају „ХорФест“-а говоре еминентне личности које су се нашле у жирију: др Драгана Јовановић, професор на Факултету музичких уметности у Београду и диригент Академског хора Collegium musicum, др Јелена Цветковић Црвеница ванедни професор Факултета уметности Универзитета у Нишу и уметнички руководилац Дечјег хора “ Звездице “ из Лесковца и професор Божана Дивац из Музичке школе „Живорад Грбић“ у Ваљеву.

Женска певачка група Градског ансамбла народних игара и песама Центра за културу Позаревац под диригентском палицом вокалног педагога Љубице Миладиновић, такмичила се у шестој категорији – фолклорно певање где је освојила I награду и понела је титулу  победник категорије.

Ljubica MiladinovicЖенска певачка група годинама уназад негује јединствен звук у извођењу традиционалног српског певања и то је оно што је и на овом фестивалу било посебно похваљено од стране жирија, слушаоца чак и конкуренције, говори нам Љубица Миладиновић –  Похвале су биле и за прелепе ношње из разних крајева Србије које су девојке носиле, за професионалност на сцени, интонацију, а нарочито за специфичан мекан звук који, како је жири рекао, није напоран за слушаоце, а често то јесте проблематика осталих вокалних група. Поред техничких похвала, Женска певачка група је примећена по интересантним песмама којима се представила. То су песме из Херцеговине, Јужне Србије, затим песма која је настала од српског живља у Мађарској и источне Србије “Ma fakut muma frmuose” коју је Илија Рајковић аранжирао посебно за Женску певачку групу.

Након такмичарског дела, организатори „ХорФест“ –а приредили су Округли сто на коме су уметнички руководиоци имали прилику да чују мишљења и савете жирија и размене искуства са осталим диригентима.

В.Винкић

                      Krunić PHOTO