IMG_4408Званично, грејна сезона је завршена 15. априла. Међутим, то не значи да се систем аутоматски искључује већ да се прати временска прогноза и да ће грејања у Пожаревцу бити док је прохладних дана. Протекла грејна сезона је за ЈП „Топлификацију“ и њене кориснике била нешто проблематичнија него ранијих година углавном због дотрајалости дела мреже.

           -Део система је почео да се гради још 1984. године, изјавио је за „Реч народа“  Златко Цвејић, извршни руководилац техничког система, и свесни смо да морамо да кренемо у озбиљан ремонт јер године и употреба чине своје. Овакав систем захтева и стално одржавање, али и интервенције попут оних које смо радили током прошле зиме. Немогуће је све предвидети и превентивно реаговати за сваки појединачни квар. Битно је у таквим ситуацијама да се на што бржи начин реагује уз што краћу обуставу грејања и такво секционисање мреже да што мање прикључених објеката остане без грејања. Имали смо значајно више интервенција него у ранијим сезонама, трудили смо се да их што брже отклонимо и зато нам сада по престанку грејања остаје да на трајан начин оспособимо делове мреже који су показали слабости.

                                                       ГУБИЦИ ВОДЕ

           Још један од проблема који су пратили претходну грејну сезону су велики губици воде и немогућност термоелектране да обезбеди огромне количине деми воде којом се систем допуњава. За цео систем, према процени, потребно је више од 15 000 кубика воде и не треба заборавити, подсећају у „Топлификацији“, да је мрежа јако велика и осим Пожаревца и Костолца, обухвата села Стари Костолац, Дрмно, Петку, Кленовник, Ћириковац.

           За ремонт система планом ЈП „Топлификација“ опредељено је ове године 90 милиона динара, што је више него икад раније:

           -Планирамо да урадимо колико је више могуће, каже Златко Цвејић. Финансијска средства нам нису толико ограничење колико неке друге процедуралне ствари, јавне набавке, прибављање одобрења и сагласности.

           Што се приоритета тиче, ремонти мреже ће се радити у координацији са локалном самоуправом везано за неке друге инфраструктурне радове у граду. За почетак ће то бити део Шумадијске од Лоле Рибара до Гандијеве, јер је ту предвиђена реконструкција улице.

           На мрежу топлификације је, иначе, у Пожаревцу прикључено око 10.000 објеката.

                                                                                                                           Р.Н.         

Share.

Comments are closed.

Skip to content