Пројекат Центра за културу Пожаревац у оквиру кога се на Youtube каналу од прошлог петка емитују представе Позоришта „Миливије Живановић“ из претходних сезона као и докуменетарни и кратки филмови пожаревачких аутора,  увелико је заживео и сваког дана има све више  интересаната. Наиме,  љубитељи позоришног аматеризма и филмских остварења имају јединствену прилику да у време ванредног стања тренутке проведене у кући обогате сећањима на представе које су минулих година реализоване у продукцији Центра за културу Пожаревац, али и филмска остварења аутора и продукцијских кућа града под Чачалицом.

Како сазнајемо од  иницијатора ове идеје  Бојана Николића,  организатора Велике сцене Позоришта „Миливоје Живановић“, свакодневно се обавља пребацивање материјала, његова обрада и постављање на Youtube канал Центра за културу Пожаревац, док се најава одређеног остварења благовремено може наћи на фејсбук страници Центра за културу Пожаревац.

– Од великог значаја би било ако неко од наших некадашњих и садашњих ствараоца и  аматера поседује снимке целокупних пожаревачких представа, фолклорних наступа, концерата,  промоција или сличних програма реализованих претходних година и деценија у продукцији Центра за културу на било ком видео носачу, а ми ћемо се потрудити да их пребацимо, обрадимо и емитујемо, говори нам Бојан Николић (на слици), који уз овај позив доставио и списак филмова који ће се наредних дана емитовати. Реч је о следећим остварењима:

“Уместо срца доброта куца”- прва епизода документарног серијала о задужбинарима града Пожаревца.

“Васке” – документарни филм о животном и спортском ангажовању, нашег прослављеног спортисте Велибора Васовића.

 

“Јунаци Браничева”- документарни филм о најважнијим догађајима  у Првом светском рату  на територији Србије са посебним акцентом на  Браничевски округ, као и односу саме државе према преживелим ратницима после ослобођења.

 

„Хероји Одбојке“- документарни филм о почецима и развоју одбојке у Пожаревцу кроз портрет нашег легендарног спортског радника и педагога Бранка Седлића.

 

„Године Доброте“- Документарни филм о пожаревачком Колу српских сестара и његовом деловању кроз ветрометину историјских дешавања у XX веку. Филм је снимљен по мотивима књиге “Коло српских сестара Пожаревац” ауторке Јасмине Живковић.

 

„Кад је лопта имала душу“ – документарни филм о почецима и развоју рукомета у Пожаревцу. Учествују: Мирољуб Поповић-Цицко, Никола-Ниџа Димитријевић, Зикфрид Лисовски-Зики и Зоран Стијаковић-Зуре.

 

„Нана – Боса“ –  документарни филм о Босиљки-Боси Павловић, дугогодишњој председници „Кола српских сестара“ у Пожаревцу, хероини из Великог рата и баки наше прослављена сликарке Милене Павловић Барили.

 

Такође, у току је и техничка  обрада изузетне представе „Каролина Нојбер“  позоришта „Кастелум“ из Костолца која ће бити емитована за који дан.

Запослени у Центру за културу Пожаревац упућују велику захвалност свима који су до сада уступили своја ауторска дела за приказивање.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content