2019-10-26T09:36:31+02:00 26. октобра, 2019. 09:36 |

НА КОПУ „ДРМНО“: Повећање откривке – приоритет

У рударском сектору Огранка „ТЕ-КО Костолац“ од почетка године интензивно се ради на реализацији овогодишњих производних планова и изградњи планираних инфраструктурних објеката. Веселин Булатовић, директор за производњу угља „ТЕ-КО Костолац“, досадашње резултате у производњи оцењује стабилним и на нивоу биланса.

− На депонијама имамо више од билансираних потреба угља, али морамо повећати експлоатационе резерве откривеног угља. Настојали смо да велика поправка багера два „SRs 2000“, који ради у оквиру петог БТО система, буде што пре завршена и да се ова машина одмах укључи у производни процес. И поред свих контрола, квалитет резервних делова је проблематичан. Предузимају се кораци у складу са законом да се од директних произвођача опреме набављају витални и оригинални делови. То ће се одразити на већу поузданост и погонску спремност машина у експлоатацији, истиче Булатовић.

Он још напомиње да је пооштрен начин пријема добара и објашњава да се пријем робе ради у фабрици у којој Огранак „ТЕ-КО Костолац“, као наручилац, задржава право да ангажује овлашћену установу да уради додатну контролу, према важећем уговору.

Веселин Булатовић

− Очекујем да ова мера да резултате и да од наредне ремонтне сезоне погонска спремност машина и опреме буде много већа и поузданија. Када је реч о поузданости рада машина, багер „ведричар 710“, којим се открива угаљ, у производњи је од 1984. године. На њему је неопходна комплетна реконструкција. Ове године јавна набавка за ту инвестицију није прошла. Биће обновљена наредне, каже Булатовић.

На питање како напредују радови у зони Храстоваче, Булатовић одговара да се испред фронта рударских радова одвијају бројне активности, које су у функцији стварања услова за несметано напредовање копа.

− Измештамо објекте у зони Храстоваче који су мелиорационог типа, што ће трајати најмање две године. Међутим, део посла мора бити завршен до краја ове године, јер по динамици рударских радова, пети и шести систем улазе у део зоне где морају да имају обезбеђене адекватне услове за рад. Након пуштања у рад нове, 16. линије за дубинско одводњавање, креће се са изградњом 17. бараже бунара, каже Булатовић и додаје:

− Саградићемо објекте, поправићемо машине, али резултата и производње нема без људи. Копу „Дрмно“ недостаје више стотина производних радника због чега имамо дуже застоје, непланирана стајања система. Једноставно, немамо људе који би у потпуности опслужили производни процес. И ове године, по сили закона један број радника одлази у пензију чиме се додатно смањује број запослених у производњи. Почели смо са процедуром за пријем, али не и са пријемом. Очекујем да ће се наредне године ово питање брже решавати. Да би један млади човек постао добар мајстор – електричар, дизаличар, багериста, потребно је најмање три до пет година и зато је битно да се питање запошљавања нових радника што пре реши, напомиње Булатовић.

 Р.Н.