2017-12-31T10:09:25+01:00 31. децембра, 2017. 10:09 |

НА МЕЂУНАРОДНОМ ТАКМИЧЕЊУ У МОСКВИ: Пожаревљани у екипи из Србије

У Белој сали комплекса Храма Христа Спаситеља у Москви 12. јануара биће одржан 8.Међународни омладински гастрономски фестивал под називом  „Обнављамо традиције. Божић“. Организатори фестивала су Свети Данилов патријаршијски манастир и Центар обнове традиција а у тиму Србије и – Пожаревљани! 

Фестивал се организује два пута, на Божић и Васкрс, амбасаде различитих земаља промовишу празничну трпезу, која је декорисана у духу народних традиција. Истовремено се организује такмичење, где се ученици кулинарских колеџа из Русије, Србије, Бугарске, Румуније, Републике Српске и других земаља  такмиче у спремању празничних јела и сервирању трпезе.

Циљ фестивала је обнављање и чување културних и кулинарских празничних традиција, а такође и побољшање вештина ученика професионалних школа и младих специјалиста у области културе храњења и гостопримства у оквиру традиција православне трпезе.

Постоје четири номинације у оквиру такмичарског дела Фестивала: божићно хладно предјело од живине, светско божићно пециво, божићно хладно предјело од речне рибе, декорисање божићне трпезе. Сваку номинацију оцењује посебан професионални жири.

Подршку Фестивалу дају Департамент за националну политику и регионалне односе града Москве, Привредна комора Руске Федерације, Међународни савез јавних удружења, Руско удружење за међународну сарадњу, амбасаде православних земаља…

Победницима Фестивала 12. јануара биће уручене медаље, дипломе и награде, а оцењиваће се и успех у посебним номинацијама.

Први пут у такмичарском делу Фестивала учествоваће и екипа из Србије. Из Пожареваца долазе Никола Радишић,  професор куварства и практичне наставе из Економско-трговинске школе са својим ученицима Срећком Предићем и Петром Мишићем. Поред учешћа у такмичарском делу фестивала, екипа  ће учествовати и на конференцији „Облици међународне сарадње у стручном образовању“.