Овогодишњи, шести по реду, ,,Печки котлић’’ који је одржан протеклог викенда у  насељу Браничево, у општини Голубац, окупио је многобројне кулинаре и мајсторе гулаша из 37 екипа из Голупца, Великог Градишта, Костолца и других места из Браничевског и Подунавског округа. У 37 котлића скувано је око пола тоне овог специјалитета. Месна заједница Браничево и други организатори, уз подршку Туристичке организације Голубац задовољни су учешћем и посетом такмичара и мештана. Покровитељ манифестације је Општина Голубац.

-Желимо да оживимо активности у наши селима како би покренули мештане и младе тих средина да нешто раде и организују за добробит и развој тог насеља и општине Голубац. Сведоци смо да наша села полако нестају, многа огњишта се гасе, млади одлазе и више се не враћају, што није добро. Поред Браничева радимо и на организоавању оваквих и сличних манифестација и у осталим селима. Село Браничево, које за сада има три манифестације, је пример како се треба понашати и радити на организовању манифестација које ће допринети развоју сеоских средина и оживљавању и неговању традиције, каже помоћник председника Општине Голубац Милош Томић.

Потпредседник Савета Месне заједнице Браничево и члан Организационог одбора ове манифестације Златан Животић каже да се дуго размишљало о овој манифестацији, јер у насељу има доста ловаца, па је одлучено да се одржи Печки котлић.

НИЈЕ ВАЖНА ПОБЕДА, ВЕЋ ДРУЖЕЊЕ

Већина кулинара из екипа трудила се да скувају квалитетан гулаш који ће имати добар укус, изглед, густину и боју, како би привукао пажњу петочланог жирија. Међутим било је и оних који су овде дошли ради дружења и доброг провода. Ни тропска температуре од преко 38 степени, као ни ватра испод котлића у којима се кувао гулаш нису били проблем. Екипа Драгана Пантића из Браничева редовно долази на ову кулинарску манифестацију због доброг дружења, а добри су кулинари у припремању гулаша, како кажу, за њихову душу, а мање за жири.
-У гулаш ставили смо неколико врста квалитетног меса, ту су и остале ђаконије за укусан гулаш, нагласио је Драган Пантић.

Победник шестог „Пећког котлића“ је екипа „Браничевци“ породице Стокић и Јовић из Браничева. Друго место заузела је екипа „Лако ћемо“ из Породина, општина Жабари, а треће екипа „Фамилија“ из Браничева. Њима су организатори уручили пехаре, новчане награде, као и ваучере за викенд боравак у Хотелу „Голубачки град“ у Голупцу.

Љ. Настасијевић

Share.

Comments are closed.

Skip to content