ош доситеј обрадовићИако статистика у Србији показује да се рађа све мање деце, по броју уписаних ученика у први разред основних школа у Пожаревцу тај податак не може ни да се потврди ни демантује. Ситуација је од годишта до годишта и од школе до школе различита. Тако ће од 1. септембра Основна школа „Доситеј Обрадовић“ имати једно одељење више него прошле године, а школа „Свети Сава“ вероватно два одељења мање. Број уписаних првака варира и у другим основним школама, а оно што је генерални закључак је мањи број деце у сеоским школама.

             У сваком случају на Браничевском округу се укупно школује 17.500 ђака. Основну школу похађа 12.216 ученика. На територији Округа постоје 34 матичне школе од којих неке имају и измештена одељења. У средњим школама, њих је 11, на наставу долази 5.280 ученика. До промене мреже школа није дошло у овој школској години мада су у Министарству просвете раније најављивали ту могућност.

             Основце ће од 1. септембра чекати три нова предмета, техника и технологија, физичко и здравствено васпитање и информатика и рачунарство. Информатика и рачунарство више неће бити изборни већ обавезни предмет, док ће физичко и здравствено васпитање подразумевати обавезну физичку активност прилагођену потребама и интересовању ученика и могућностима школа да их организују:

Velisa Joksimovic             -Информатика ће од ове школске године бити обавезан предмет у петом разреду и Министарство просвете је обезбедило рачунаре за све оне школе које их немају. Ових дана за Браничевски округ стижу у основне школе у Брадарцу и Александровцу. Министарство се такође побринуло, осим за техничку опремљеност и за стручну обуку наставника за све нове предмете, каже Велиша Јоксимовић, руководилац Школске управе за Браничевски и Подунавски округ. Новина у овој школској години су и електронски дневници, каже он.

             Више пажње ће се посветити и безбедности деце. Протокол између Министарства просвете и Министарства унутрашњих послова је потписан и за ученике четвртог и шестог разреда држаће се предавања о безбедности деце у саобраћају, електронској безбедности као и заштити и превенцији од насиља. Велиша Јоксимовић каже да Школска управа има добру сарадњу са Полицијском управом у Пожаревцу и да ће предавачи из Полицијске управе покрити све школе Браничевског округа.

                    ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ И ГИМНАЗИЈА У ГОЛУПЦУ

              Највећа новина у средњим школама је увођење дуалног модела образовања. Таква два одељења ће имати Пољопривредна школа са домом ученика у Пожаревцу „Соња Маринковић“. Одељења су у потпуности попуњена у првом уписном року. Реч је о два комбинована одељења са четири профила: произвођач прехрамбених производа, пекар, месар и цвећар – вртлар. После трећег уписног рока у августу остаје да се види да ли ће се формирати и одељење дуалног модела образовања у Техничкој школи „Никола Тесла“ у Костолцу где су предвиђена два профила, електричар и  електромонтер мрежа и постројења.У средњој школи у Петровцу на Млави такође је формирано једно одељење дуалног образовања.

             Голубац је први пут у својој историји добио средњу школу. Ове школске године отворено је једно одељење гимназије које ће радити као део великоградиштанске Гимназије. У Петровцу на Млави још једна новина, тамошња Гимназија први пут је добила одељење природно – математичког смера. До сада је у овој школи постојао само општи смер:

             -Имали смо добар план и одличну организацију уписа за први разред, каже  Велиша Јоксимовић. Пожаревчка Гимназија и Медицинска школа попуниле су сва места и подигнут је праг поена за упис. Економска школа је такође попуњена, добро је прошао и упис у Пољопривредну школу. Мало слободних места има у Политехничкој школи у Пожаревцу док су за августовски уписни рок остали непопуњени неки профили у Техничкој школи у Костолцу.

             Док ђаци имају још десетак дана распуста, школске клупе их чекају 1. септембра, наставници су на окупу. За њих је летњи одмор завршен.

                                                      Трећи уписни рок

              Трећи уписни рок односно, полагање мале матуре за све основце који то нису учинили у јуну, организује се јединствено за цели Браничевски округ у Основној школи „Свети Сава“ у Пожаревцу. Основци су ових дана полагали   тестове из математике, српског језика и комбиноване тестове. После тога, према успеху који постигну, определиће се за неку од средњих школа у којима има још непопуњених места.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content