2021-03-28T15:39:58+02:00 28. марта, 2021. 15:39 |

На Шаховском турниру за слепе: Победник Дамјан Јањдрић

У пожаревачком хотелу „Дунав“  одржан је трећи по реду Међународни шаховски турнир за слепе и слабовиде у организацији Клуба за спорт и рекреацију слепих и слабовидих „Полет.“ Суорганизатори турнира су Међуопштинска организација савеза слепих и слабовидих Пожаревац, Национални спортски савез слепих и слабовидих, Спортски савез Града Пожаревца и Градска управа Пожаревац.

Отварајући турнир, председник Спортског клуба „Полет“ Живослав Ивановић је истакао да ће се у укупно 9 кола за титулу најбољег борити 19 шахиста из Србије и Северне Македоније.

-Наградни фонд износи 30.000 динара који ће поделити петорица првопласираних, док су за прва три места обезбеђени и пехари, рекао је Ивановић.

Од председника Националног спортског савеза слепих и слабовидих Петра  Врањковића сазнајемо да ова организација током године уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије организује пет међународних традиционалних шаховских турнира.

-Уз ових пет турнира ове године нас очекује и врло битна такмичења на међународном плану, као и државна појединачна и екипна првенства. Уколико епидемиолошка ситуација дозволи, у другој половини октобра у Грчкој ће бити одржана Шаховска олимпијада слепих и слабовидих, где репрезентација Србије свакако иде са врло великим амбицијама, казао је Врањковић.

Председник Међуопштинске организације савеза слепих и слабовидих Пожаревац Божидар Бојковић истиче да је ово једна од првих манифестација која се организује у част 75 година постојања Савеза слепих Србије.

-Шах је врло популаран у нашем Савезу, грађани Пожаревца јако много цене шахисте инвалиде и пожаревачка Градска управа пружа пуну подршку нашим активностима. Град Пожаревац преко Савеза слепих заиста покушава да обезбеди максималну интеграцију и социјализацију наших чланова, закључио је Бојковић.

После тродневног такмичења, прво место на турниру са освојених 7 поена заузео је Дамјан Јањдрић, члан Шаховског клуба за слепе и слабовиде „Напредак“ из Београда. Друго место са 6,5 поена припало је прошлогодишњем победнику Милету Бјелановићу, члану Међуопштинске организације савеза слепих и слабовидих Крагујевац, а исто толико поена прикупио је и трећепласирани Зоран Костадиновски из Тетова. Четврту и пету позицију са освојених 6 поена заузели су Иван Милосављевић, члан Шаховског клуба „Свитање“ из Ниша и Немања Бјелановић, члан Шаховског клуба „Напредак“ из Београда.

Пехаре и новчане награде најуспешнијима уручио је председник Спортског клуба „Полет“ Живослав Ивановић.

                                                                                                Д.Динић