2021-06-28T01:13:30+02:00 28. јуна, 2021. 01:13 |

На сцени Кличевца победио „Извор“ из Горића

Саша Павловић

Победник овогодишњег СФАС-а и добитник Златне плакете је КУД „Извор“ из Горића. Жири је друго место и Сребрну плакету доделио КУД-у „Божидар Димитријевић Козица“ из Дрмна, док је трећа награда и Бронзана плакета припала КУД-у „Виноградар“ из Лединаца. За најбољег играча проглашен је Милош Цвејић из КУД-а „Миленко Стојковић“ Кличевац, док је за најбоље кореографско решење награђен Владислав Бабијановић из КУД-а „Виноградар“ Лединци. Специјална плакета за најбољу реконструкцију костима додељена је КУД –у „Извор“ из Горића, за најбољи дует проглашене су Стефана и Јована Васић из КУД-а „Врело“ Раковац, најбољу женску певачку групу КУД „Виноградар“ Лединци, најбољег инструменталног солисту Милан Николић из КУД-а „Воја Чурић“ Кобишница и најбољу мушку певачку групу КУД „Божидар Димитријевић“ Козица. Признања најуспешнијима уручили су народни посланик Верољуб Арсић и председник Скупштине града Предраг Мијатовић.

Затварајући овогодишњи СФАС, градоначелник Пожаревца Саша Павловић је позвао ансамбле да и надаље негују народну традицију и стваралаштво, јер како је рекао, то је богатство које су нам преци оставили у наслеђе.

-Драго ми је због још једне изузетно добро организоване смотре на чему желим да се захвалим организаторима. Са друге стране, помало остаје жал што се спушта завеса на овогодишњу рапсодију звукова и боја какве може да уклопи само наше народно стваралаштво. Значајан део живота посветио сам фолклору и потпуно разумем њихов ентузијазам којим су донели на сцену ове мајсторске кореографије, истакао је Павловић.

                                                                           Д.Динић