Усвојен извештај о извршењу буџета

Једина тачка на дневном реду седнице Градске општине Костолац била је посвећена извештају о извршењу Одлуке о буџету за девет месеци, односно за период од 1. јануара до 30. септембра ове године. Извештај је усвојен већином гласова и без расправе.  Заседању је присуствовало 19 одборника од 21. Председавао је Ненад Марковић, а седници су присуствали и председник Градске општине Иван Савић, његов заменик Саша Грубетић и чланови Општинског већа и члан Градског већа Пожаревац задужен за Градску општину и месне заједнице Млађан Николић. Извештај о реализацији буџета поднела је Зденка Радосављевић, виши сарадник на пословима буџета и јавних набавки.

            У овом периоду остварен је укупан приход од 143 милиона динара, док су 323,4 милиона планирана у буџету за целу годину. Расход је био нешто већи, 145,6 милиона, тако да дефицит за девет месеци износи 2,56 милиона динара. Иначе, буџетом за ову годину планиран је расход од 333,8 милиона динара, односно, дефицит у износу од десетак милиона динара који би се покрио неутрошеним средствима пренетим из претходних година. Од почетка године до краја септембра готова сва средства, конкурсима за пројекте додељена су невладиним и социјално –  хуманитарним организацијама, верским заједницама, културно – уметничким друштвима и спортским клубовима. Месне заједнице су трошиле у складу са годишњим планом: Стари Костолац 68 одсто, Петка 78, Острово 64 одсто, и Кленовник, који има нешто веће приходе од закупа локала, 44 одсто, објаснила је Зденка Радосављевић.

            Одборнички клуб Демократске странке, како је саопштио председник Скупштине Ненад Марковић, писменим оставкама напустили су Владимир Вила и Мирољуб Николајевић. До истека мандата наступаће као самостални одборници.

РЕЗУЛТАТИ ЧЕТВОРОГОДИШЊЕГ РАДА

            На овој, претпоследњој седници у овом сазиву, пошто су за 24. децембар заказани избори, актуелни председник Градске општине Костолац Иван Савић, говорио је о резултатима четворогодишњег мандата коалиције на власти, Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

            – Имаћемо још једну седницу у овом сазиву на којој ћемо усвајати буџет за 2018. годину. Сведоци смо да се у Костолцу и у овом тренутку доста тога ради. Ја сам поносан на то што смо уз изванредну сарадњу са представницима Града Пожаревца и уз наше велико залагање и конструктивну опозицију, успели да на територији Градске општине Костолац направимо велики помак, истакао је Савић.

            Подсећајући одборнике шта је током претходне четири године урађено, Савић је почео од најмлађих Костолчана за које је изграђено и реконструисано низ игралишта:

            – Обезбедили смо адекватне услове за њихов правилан раст и развој и задовољан сам резултатима, али има још простора да се даље унапређују услови за њих. Урадили смо једно од најлепших и најмодернијих игралишта, а то је „Нивеино“ игралиште у парку код Трга братства јединства, потом, дечије игралиште код „Драгуља“ и у насељу Канал. У Улици Вељка Дугошевића игралиште је реконструисано, као и игралишта у градском парку и иза зграде „Екон“, које је једним делом финансирао Огранак „ТЕ-КО Костолац“. Дечије игралиште у Јадранској улици је у сарадњи са ПД „Прим“ Костолац допуњено, у вртићу „Мајски цвет“ смо потпуно заменили справе, у Козарачкој улици је игралиште такође обновљено. Такође, нова игралишта су направљена у Партизанској улици и у порти цркве. У насељима Петка и Острово смо обновили дечији мобилијар и трудићемо се и у наредном периоду да на што више локација изградимо или обновимо дечија игралишта.

Уређене улице и тротоари

 

            У Костолцу се ове јесени уређује и плато испред спортске хале, а претходно је реконструисана и делом асфалтирана Улица Божидара Димитријевића између Основне и Техничке школе.  

Једна од већих инвестиција је реконструкција Партизанске улице у целој дужини са тротоарима, као и Индустријска улица, део Поречке, Доситејева, као и Улица Николе Граонића и Трг братства јединства, где је изграђен и паркинг простор.

Реконструисан је пут кроз село Стари Костолац у дужини од 2 километра и једним делом је уређен  тротоар са обе стране пута, као и Солунска и Зеленгорска улица. У Петки је асфалтирана Улица ЈНА и реконстрисан центар села, а делом је асфалтиран пут Костолац – Острово, пут за насеље Ђипиште у селу и пут од центра Острова до Гасне станице НИС-а. У Острову су сређене улице Лоле Рибара и Васе Пелагића, у Кленовнику  асфалт су добиле улице Борислава Грујића, Цара Душана, Светислава Миловановића, Косовска, Душана Стојановића и Божидара Димитријевића, а у Петки су сређене улице Лоле Рибара и Моше Пијаде.

 

ПОДСТИЦАЈИ ЗА МЛАДЕ

                          Градска општина Костолац издвајала је средства и за подршку и подстицај успешних ђака и спортиста. На дан  градске славе ђацима генерације Основне и Техничке школе додељена су признања и новчане награде. Младом успешном гимнастичару Петру Вефићу обезбеђена је стипендија. За младе је реконструисана и зграда Дома омладине, која је сада доступна са свим садржајима. Реконструисани су и терени за мале спортове у Кленовнику и Костолцу, навео је Савић, и наставио:

– Ових дана код Дома омладине и Стадиона ниче најсавременије игралиште, мултифункционални простор који ће, поред наших најмлађих суграђана, за рекреацију и разоноду моћи да користе и сви остали до пензионера за које постоји посебан кутак.

            У Костолцу је комплетно овог лета реконструисана спортска хала и остају да се среде само неки детаљи. Обезбеђена су и средства за реконструкцију хала за практичну наставу у Техничкој школи „Никола Тесла“. У одељењу Основне школе у Старом Костолцу је окречена %

Share.

Comments are closed.

Skip to content