У Газдинској јединици Острово, на месту званом Јагодица, Јавно предузеће „Србија шуме“ Шумско газдинство „Северни Кучај“ обавило је пошумљавање парцеле од 21 хектара клоном тополе. Акцији су се 22. марта прикључили и чланови Удружења „Јагодица“ из Пожаревца и том приликом посађене су 54 тополе, чиме је завршена планска садња овог дела локације.

Срђан Филиповић и Предраг Ећимовић

Од директора Шумског газдинства „Северни Кучај“ Предрага Ећимовића сазнајемо да је на овом простору до сада посађено 6.000 садница. У плану је да се и у наредном периоду настави са пошумљаавањем овог терена садњом топола.

-Циљ оваквих акција је препознавање значаја шума, односно екологије за здрав живот грађана. Пошто нам је животна средина доста угрожена ми се трудимо као јавно предузеће на челу са директором Игором Брауновићем да повећамо проценат шума на територији Србије и тако утичемо на свест грађана да спознају значај екологије и стварања услова за здравији живот. Задовољство ми је што са грађанима Пожаревца и Костолца остварујемо плодоносну сарадњу и они нам пружају подршку у свакој акцији садње на овим просторима или код других видова радова у шумарству. Такође бих се захвалио председнику Удружења „Јагодица“ Срђану Филиповићу који нам је са својим члановима, кад год је то било потребно, излазио у сусрет, истакао је Предраг Ећимовић.

Чланови Удружења “Јагодица” и представници Шумског газдинства “Северни Кучај”

Председник Удружења „Јагодица“ Срђан Филиповић наглашава да је ова парцела, која се налази у небрањеном делу приобаља, преко пута „Стојкове аде“, предвиђена за планску употребу дрвета.

-На трећини парцеле врши се планско пошумљавање овог дела који је обрађен. Циљ оваквих акција је сарадња удружења грађана, која се баве заштитом животне средине и јавних предузећа, која су задужена за управљање шумама. Сведоци смо да различити фактори имају негативан утицај на биодиверзитет и очување шума због чега је неопходно предузимати конкретне мере како би се проценат постојећих шума одржао, али и повећао, рекао је Филиповић.

                                                                         Дарко  Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content