2021-01-28T09:55:05+01:00 28. јануара, 2021. 09:55 |

Награда за очување културне традиције Стига

Престижна награда „Павле Марковић Адамов“ коју дуже од три деценије додељује „Карловачка уметничка радионица“ за стваралачки допринос у култури за минулу 2020.  годину припала је књижевници Ани Дудаш из Малог Црнића. Поменуто признање је од установљења до данас отишло у руке најзначајнијим културним ствараоцима, међу којима су Александар Тишма, Душко Трифуновић, Раде Шербеџија, Бошко Петровић… Стручни жири у одлуци о додели признања Ани Дудаш истакао да је реч о ствараоцу чији је рад посебно  значајан у подучавању деце стишког краја православној вери, ауторки више од 30 књига намењених најмлађима, ангажовање у културним иснтитуцијама попут „ФЕДРАС“-а, часописима „Стиг“, „Мајдан, „Браничево“… Добитница награде је аутор великог броја књижевних дела преведих на стране језике, рецензија, заступљена је у бројним антологијама док је њено досадашње стваралаштво овенчано небројеним признањима. 

Овде су „моји људи“- овде сам и ја!  

У интервјуу нашим новинама пре пар година, Ана Дудаш је открила јачину љубави према Стигу: 

– Да нисам волела село, не бих провела читав живот међу овим људима. Када је Мирослав Антић био председник Удружења књижевника Војводине, лично ми је понудио место сектретара, што би значило и мој дефинитивни одлазак из стишке равнице. Захвалила сам се, остала овде и, дубоко у души сматрам да – нисам погрешила. Овде су „моји људи“- овде сам и ја!   

Награда „Павле Марковић Адамов“ установљена је 1988. године у сећање на знаменитог европског писца, преводиоца, уваженог професора Карловачке гимназије, уредника и власника чувеног листа „Бранково коло“, а састоји се од дипломе, плакете у бронзи и новчаног износа.

Влада Винкић