2021-10-01T10:06:40+02:00 1. октобра, 2021. 10:06 |

Најчешће грешке у раду са пестицидима

Пре прскања пестицидима потребно је знати које штеточине, болести или корове желимо сузбити, да ли су прешли праг штетности, да ли су достигли одговарајући стадијум раста и др. На основу запажања, искуства и савета специјалиста заштите биља, одлучује се за врсту интервенције и препарат или комбинацију која ће се применитиНа основу сагледавања проблема који циљамо, бира се и право време за третман. Треба избегавати третмане када је површина биљног органа влажна и када су температуре ваздуха високе. Прскања у послеподневим сатима су препоручљивија.

Увек треба одабрати одговарајући тип дизни, а третирање извести у што је могуће идеалнијим временским приликама. У временским условима без ветра бирају се обичне дизне, а када брзина ветра пређе 5 м/с, треба користити антидрифт дизне.

 Једна од грешака у раду са пестицидима је и неприлагођени притисак према врсти дизне или типу препарата. Препоручени притисак за прскање хербицидима је 1,5 до 3 бара, а за фунгициде и инсектициде износи 3-5 бара.

Количина течности при прскању треба да је таква како би се постигла идеална покровност на биљци, а да се раствор не цеди са биљака. 

Брзина при прскању се прилагођава ветру, нагибу терена, припремљености земљишта, брзини ветра али је најпожељнија 6 до 8км/h.

Висина прскалице над површином која се третира треба да буде 50 до 60cm.

                                           Виолета Станковић,
мастер инж. заштите биља у ПССС Пожаревац