101Десетогодишњи Василије Дмитровић, ученик трећег разреда ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Пожаревцу, најмлађи је члан Планинарског друштва „Вукан“ који се попео на највећи врх. Наиме, 6. јуна ове године, експедиција од четири члана попела се на врх „Скала“ (2866 м) на планини богова у Грчкој, Олимпу, међу којима је био и Василије.

            До првог планинарског дома „Приони“ на 1000 м надморске висине, планинари су дошли аутом, а затим су кренули пешице до другог планинарског дома који се налази на 2100 метара, где је екипа преспавала. Сутрадан, рано ујутру, почело је пењање на врх „Скала“. Ту је богата флора и фауна, заштићена законом, али се температура мења на сваких десетак минута, топло- хладно.

           -На 2400 метара нема више ни травчице, само стење, наилазимо на снег, али сам избегао проклизавање уз помоћ штапова, а нисам добио ни жуљеве, прича млади планинар. Прошли смо четири годишња доба, а на самом врху „Скале“, облаци се могу „хватати“ рукама. Тежак подухват, али видевши ту природу, било је све лепо и лако, каже  одушевљени Василије.

            У близини „Скале“ је и највећи врх у Грчкој и други на Балкану „Митакос“ (2918 м), што је можда следећи изазов за пожаревачке планинаре.

            Рецимо и то да је члан ове малобројне експедицје био и Василијев отац Томислав Дмитровић, а Василије је и члан Триатлон клуба „Пожаревац“, те је тако увек у доброј кондицији. Са осталим члановима „Вукана“ већ је имао успоне по обронцима Хомољских планина.

            Вредно је поменути да је Василије Дмитровић успешан и у литерарном стваралаштву, па је тако на конкурсу поводом школске славе Свети Сава, освојио треће место за прозни рад.

                                                                                                                                               М. Л.

Share.

Comments are closed.

Skip to content