2020-11-18T13:50:25+01:00 18. новембра, 2020. 13:49 |

Најстарија Пожаревљанка: Бака Невенка слави 103. рођендан

Данас је наша суграђанка Невенка Бранковић у најужем кругу породице, кћер Бранку – Бебу и сина Миленка – Батицу,  прославила 103. рођендан. Према подацима које смо проверавали, бака Невенка је настарија мештанка  Града Пожаревца, а највероватније  и  Браничевског округа.


У свом стану у улици Кнез Милошев венац дочекала нас је на ногама и испричала  велики део сопствене животне приче. Рођена је 18.новембра 1917. године у Српским Моравицама у Горском Котару  у породици Косановића. У Србију долази почетком Другог светског рата као избеглица и у том тешком периоду бива чак два пута рањена. У Пожаревац се доселила по окончању рата а јуна 1946. године венчава се са Светозаром Бранковићем,  доктором правних наука са којим је у браку поживела пуне 54 године.  Радни век провела је у државној служби а пензионисана је 1978.

Посебно занимљиво је да је Невенка Бранковић била први спикер локалне радио станице у Пожаревцу на српском језику која је почетком педесетих година емитовала програм на српском и влашком језику, а при доласку Јосипа Броза Тита у пожаревачку варош, од стране колега била је изабрана да маршалу на улазу у општинске просторије пожели добродошлицу, чега се радо сећа.

Расположена, уз рођенданску торту којом смо послужени, бака Невенка нам је, на наше велико изненађење,  без иједне грешке одрецитовала стихове песме „Угашено огњиште“, која делом асоцира на тешке дане које је својевремено као девојка преживела.

Невенка Бранковић у омиљеном кутку свог дома

Бака Невенка, срећан Вам 103. рођендан са жељом да се на овај дан у здрављу и срећи виђамо и дружимо још дуги низ година!

Текст и фото Влада Винкић