2021-01-02T10:44:29+01:00 2. јануара, 2021. 10:44 |

Најважније очување здравља и живота људи

МАЛИША АНТОНИЈЕВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ МАЛО ЦРНИЋЕ

 У малоцрнићкој општини, једној од локалних самоуправа Браничевског управног округа, минулу годину оцењују једном од најспецифичнијих. Протекла је у знаку пандемије изазване коронавирусом која је и овде као и у целом свету, поред угрожавања здравља људи и њихових живота, пореметила планиране активности и циљеве.          –У таквој ситуацији све расположиве снаге у општини преусмерили смо на очување здравља људи и функционисање здравствених установа… Мере Владе Републике Србије за заштиту становништва од ширења заразне болести изазване Ковидом-19 на територији општине Мало Црниће спровођене су на челу са Штабом за ванредне ситуације, а уз помоћ запослених у Општинској управи, Дому здравља, Полицијској станици, ЈКП „Чистоћа“, волонтера Црвеног крста и представника месних заједница, каже за „Реч народа“ председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић и додаје:

       –Није било пропуста у организовању рада установа и институција, брзини реаговања и правовремености доношења наредби, закључака и препорука, у поштовању процедура за њихово спровођење. Није било проблема у међусобној сарадњи свих у ланцу деловања и спречавања да се вирус шири као и да се помоћ пружи оболелима. У складу са правилима струке, за ковид амбуланту проглашена је амбуланта у Божевцу, а они који нису били ковид пацијенти, за здравствене услуге обраћали су се запосленима у Дому здравља у Малом Црнићу…У трећем таласу епидемије, који је и даље активан, дошло је до погоршања епидемиолошке ситуације, тако да годину завршавамо са нешто мање од 300 оболелих. Максимално смо се ангажовали и да додатно финансијски обезбедимо наш Дом здравља како би могао да функционише у овако тешким,  ванредним околностима, напомиње председник. 

ПОЗИТИВНА КРЕТАЊА

        Упркос свим овим тешкоћама, евидентно је да се на овим просторима нешто мења на боље. Стављањем у функцију пословних капацитета бившег Млина „Млава“ у Малом Црнићу и некадашње Фабрике тестенина као и отварањем погона „Policard Srb“ повећан је број запослених што се позитивно одразило на просечну зараду у општини која више није на зачељу у округу.

      -Проширењем водоводне мреже у насељу Салаковац створили смо услове за још једну инвестицију, а тиче се изградње потпуно нове фабрике капацитета 80 радника. Изградња је требало да отпочне у овој години, али је због епидемиолошке ситуације, одложена.

       -Наша општина спада у ред оних са великим одливом становништва и негативном стопом природног прираштаја. Препознајући то као велики проблем, а у циљу да ситуацију изменимо на боље, одлучили смо да приступимо Удружењу „Покрет за децу три плус“ из Чачка, и тиме омогућимо родитељима са троје и више детета да остварују попусте и друге повластице при куповини у одређеним продавницама и приликом коришћења различитих услуга код организација са којима то Удружење има закључене уговоре о спонзорству, каже наш саговорник  и подсећа и на друге предузете активности:

       -У току 2020. године, извођени су радови на побољшању енергетске ефикасности, путем замене котла и унапређења термичког омотача зграде Општине,  где смо поред улагања личних средстава имали и велику помоћ Владе Републике Србије преко Министарства рударства и енергетике. Радило се и на текућем одржавању Месне канцеларије у Смољинцу, објекта чији је корисник Месна заједница Црљенац, на домовима културе у Великом Црнићу, Топоници и Салаковцу, на објектима чији су корисници МЗ Смољинац и Ловачка секција Топоница у Топоници. У насељу Аљудово завршена је савремена сала са пратећим објектима за одржавање разних скупови, прославе и манифестације.

 

Планова је много и сви су усмерени на то да општина Мало Црниће постане боље место за живот и рад. Сигуран сам да то сви желимо и надам се да ћемо то и остварити. У то име суграђанима  желим срећну Нову годину и Божић и да их у 2021. години прати здравље, породична срећа и успех на послу, поручио  је председник Општине Малиша Антонијевић.

 

ЗА ЧИСТУ ВОДУ, УРЕЂЕНИЈЕ  ПУТЕВЕ И УЛИЦЕ…

       Током 2020. године  започети су и бројни инфраструктурни радови који ће бити настављени. На пример, становници Куле добиће здраву пијаћу воду, јер се   кренуло са изградњом секундарне водоводне мреже из две фазе. Крајњи циљ је  квалитетна вода за пиће у целом насељу. Иначе, за један део насеља ово  је била  прека потреба због последица катастрофалних поплава 2014. године. Инвестиција је подржана средствима Министарства државне управе и локалне  самоуправе. У 2020. доста се улагало и у одржавање спортске инфраструктуре: У Великом Црнићу, Црљенцу и Калишту, где је у току завршетак прве фазе радова, у Великом Селу и Топоници, а у Батуши приводе се крају радови на завршетку велелепног Спортско-културног центра. 

         –Једна од већих инвестиција је израда пројекта и извођење радова на појачаном одржавању улица у свих 19 насеља општине. Нажалост, инвестиција није реализована у делу спровођења радова за које су део средстава са средствима Општине, удружили и грађани. Разлог кашњења је поступак за заштиту права понуђача у јавној набавци, који је у току. Иначе, урађени су пројекти за санацију атарских путева у насељима Божевац, Црљенац, Врбница, Забрега,  Кобиље и Смољинац (два атарска пута). Подручје малоцрнићке општине нема канализациону мрежу, што представља проблем код привлачења инвеститора. Зато је извршено усклађивање постојеће пројектне документације са новим прописима за насеља Мало Црниће, Велико Црниће и Салаковац и са том документацијом конкурисаћемо код надлежних министарстава за обезбеђење средстава и почетак радова. И остали пројекти, биће иновирани и стављени у функцију, истиче председник и подсећа да се у 2020. радило и на уређењу старог корита реке Млаве у зони моста у Малом Црнићу и да ту није крај. У плану је изградња дечијег игралишта у делу овог насеља. Такође, заједничким улагањем са ЈП „Србијаводе“ настављени су радови на текућем одржавању канала у Батуши, сазнајемо од председника.

        Окосницу комуналне градње и комуналних делатности чини Јавно комуналног предузећа „Чистоћа Мало Црниће“. У 2020. години ово предузеће се ангажовало на насипању атарских путева и улица каменим агрегатом. У више насеља изграђени су пропусти за воду, у Месној заједници Топоница за потребе више домаћинстава подигнут је савремени бетонски мост као и у насељу Црљенац где је извршена реконструкција моста на атарском путу. Мултифункционални трактор овог предузећа, био  је на располагању свим месним заједницама ради кошења траве и уклањања растиња и шибља на локалним и атарским путевима.  

ПОДРШКА РОДИТЕЉИМА

      У години за нама доста је учињено за најмлађе у виду подршке пружене њиховим родитељима да лакше преброде тешкоће у одрастању деце, њиховом школовању… 

      -Свим нашим ученицима који похађају средње школе на подручју браничевског округа, општина финасира путне трошкове. Свако новорођено дете добило је на поклон ауто седиште, деца узраста до 15 година из породица ниског социо-економског статуса корисника права на туђу негу и помоћ, за новогдишње празнике обезбедили смо 89 поклон пакета, у акцију се укључила и Компанија „Дунав осигурање“ донацијом 20 пакета, каже Антонијевић уз сумњу да је вирус ковид-19 највише пореметио планове у туризму и култури о чему сведочи неодржавање једног броја традиционалних туристичко-културних манифестација. Малоцрнићани ипак нису дозволили нарушавање континуитета у одржавању ФЕДРАС-а, па је 49. позоришна смотра аматера, и поред короне, одржана ове године, напомиње председник уз оцену да све што је на плану напретка општине урађено резултат је сарадње са руководством државе на челу са председником Александром Вучићем и да, иза свих резултата стоје људи запослени у органима, установама и јавним предузећима чији је оснивач Општина.  

– Све што смо радили било је у интересу наших становника који су на последњим редовним изборима својим гласом показали шта мисле о политици коју води ова власт. Наставићемо истим темпом и у наредној години, све у циљу да оправдамо поверење грађана које смо добили на изборима, обећава председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић. 

АКЦЕНАТ НА ИНФРАСТРУКТУРИ

       Средином децембра 2020. на седници Скупштине усвојен је буџет Општине за 2021. Код планирања прихода и њихове расподеле имале су се у виду препоруке Министарства финансија, па су текућа примања и приходи пројектовани у износу од 330 милиона динара, а расходи и издаци у висини од 477 милиона динара. Буџетски дефицит биће покривен из неутрошених средстава ове године. 

       – Акценат у 2021. биће на развоју инфраструктуре на подручју општине. Пажљиво смо претходних година припремали пројектну документацију и приводили намени грађевинску парцелу за почетак изградње новог објекта- Предшколске установе, која ће поред вртића бити и дом за похађање предшколског образовања. Са овом инвестицијом биће елиминисана листа чекања за упис деце у установу за предшколско васпитање.У 2021.  години битан нам је и инфраструктурни пројекат који се тиче проширења изворишта воде у Божевцу и водоводне мреже у насељу Кула. Поучени примером изградње филтерског постројења у Малом Црнићу којим је после низа година обезбеђена здрава пијаћа вода у том насељу, у плану нам је да то исто учинимо наредне године и за Божевац. Биће настављена добра сарадња са ЕПС-ом, ЈВП „Србијаводе“ и ЈП „Србијагас“, које је завршило грађевинске радове на гасификацији и сада очекујемо прикључивање домаћинстава на мрежу, каже председник  Антонијевић.

        Како је малоцрнићка општина оријентисана на пољопривреду, у локалном буџету су значајна средства предвиђена за развој ове области. Годинама уназад општина финансира одлазак пољопривредника на Сајам пољопривреде у Новом Саду, ове године се то није десило јер је Сајам одржан онлајн, а ако се наредне године створе услови, традиција ће бити настављена. Иначе у 2020. по Програму подршке пољопривредне политике и политике руралног развоја Општине, одобрено је више од 100 захтева пољопривредних произвођача. Са подстицајима и субвенцијама намењених пољопривредницима у циљу унапређења аграра, наставиће се и убудуће.  

                                                                                                                               Р.Н.