АКТИВНОСТИ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА „КРЕАТИВНИ РОМИ“ КОСТОЛАЦ

DSCN5794Удружење грађана „Креативни Роми“ Костолац већ деценију уназад крајем сваке године спроводи акцију под називом „Највећа радост детета“, у оквиру које малишанима из најугроженијих ромских породица са територије Костолца, додељују пригодне поклоне.  Реџеп Алијевић, председник Удружењa истиче да су некада ту акцију спроводили самостално, а да однедавно то чине заједно са Удружењем „Еуро Роми“, такође из Костолца чији је представник Сафедин Шапранци.

DSCN5658-Крајем прошле године заједно смо покренули ову акцију и обрадовали малишане пред Нову годину. Са „Еуро Ромима“ такође заједно водимо и Канцеларију за ромска питања. Од Града Пожаревца смо добили 450 пакетића и искористио бих прилику да се захвалим градоначелнику Банету Спасовићу и члановима Градског већа који су подржали ову нашу активност и без чије подршке је не бисмо реализовали. Акцијом нисмо могли да обухватимо све малишане обзиром да је тај број превазилазио наше могућности, јер је реадмисијом велики број Рома поново дошао у Костолац. Поменуо бих још једну акцију, 25. децембра били смо гости хришћанској адвентистичкој цркви у Јагодини на додели пакетића.Тада смо се са свештенством договорили да и ова црква, сходно својој могућнисти, помогне костолачким Ромима. Обећање су испунили већ 29. децембра, пред Нову годину када су нашим малишанима поделили 150 пакетића, каже Алијевић који додаје да је руководство Удружења заједно са једном групом деце, 5. јануара на позив принцезе Катарине, посетило Бели двор.

DSCN5819-Од стране Фондације принцезе Катарине позвани смо да 5. јануара присуствујемо божићном пријему у Белом двору што смо са задовољством прихватили. Успели смо да обезбедимо превоз за 30 малишана из Костолца којима смо на тај начин уприличили једно дивно дружење са децом из целе Србије. Принцеза је изразила симпатије према нашем Удружењу и биће нам драго да нас и убудуће позивају на овакве и сличне догађаје, каже Алијевић.

Основна сврха постојања Удружења „Креативни Роми“, према речима његовог председника Алијевића је реализација програма побољшања положаја Рома, како деце тако и одраслих, који искључиво живе на територији Градске општине Костолац.-Жеља нам је да Роме укључимо у све токове живота на подручју Костолца, да их мотивишемо да се образују, описмењавају, да завршавају не само основну већ и средњу школу, па и факултете. Такође настојимо да помогнемо свуда тамо где је могуће упослити Роме, што иде тешко, јер је уопште запошљавање велики проблем у нашој друштвеној заједници. Према евиденцији наше Канцеларије, преко 60 младих Рома у оквиру нашег Удружења са, завршеном средњом школом је без посла. И ове године, реализацијом разноврсних пројеката са којима ћемо конкурисати, ангажоваћемо се на уређењу насеља, побољшању услова живота ромске популације у Костолцу и уопште на интеграцији Рома у све токове друштвеног живота у нашој локалној заједници, каже Алијевић.

                                                                                                                                                                 И.В.

Share.

Comments are closed.

Skip to content