2019-04-17T20:06:21+02:00 17. априла, 2019. 20:06 |

Највећи заједнички пројекат у енергетици

На састанку са кинеском амбасадорком Чен Бо и представницима Компаније „Цмек“ који је претходио обиласку градилишта новог блока Б3, разговарало се више од два сата, потврдио је у изјави за медије в.д. директора „Електропривреде Србије“, Милорад Грчић. У разговору који се односио на техничке детаље пројекта, услове, кашњење радова као и даљу динамику, учествовао је и Александар Антић, министар енергетике и рударства у Влади Републике Србије.

            Нови термоблок Б3 чија је градња у току, биће снаге 350 мегавата. Инвестиција је део друге фазе кредидтног аранжмана на основу међудржавног уговора између НР Кине и Републике Србије. Кредитна средства у висини од 85 одсто укупне инвестиције обезбедила је „Ексим“ банка, док су 15 одсто средства ЕПС-а. Нови костолачки блок коштаће 613 милиона долара и највећа је заједничка инвестиција у енергетици, рекла је по обиласку градилишта амбасадорка Кине Чен Бо:

              -Термоелектрана „Костолац Б“ један од највећих пројеката који реализују Србија и Кина, свакако највећи у области енергетике. Обе стране придају велики значај овом пројекту. Добро знамо колики је значај овог пројекта за економски развој Србије. Кинеска компанија уложиће све своје напоре да квалитетно изгради овај пројекат.

 СЕДМА ДОЗВОЛА ЗА ТРЕЋИ БЛОК

            Изградња новог блока као и реализација целог аранжмана је у кашњењу од почетка. Време треба надокнадити колико је то могуће, управо због значаја за енергетику Србије, објаснио је Милорад Грчић на градилишту у Дрмну и додао:

            -Овај веома важан и скуп пројекат за нас, нажалост, касни. Извођач радова, кинеска компаније „Цмек“ је у заостатку. Мало по мало, успевамо да се усагласимо и ствари покренемо бржим током.

            Милорад Грчић је саопштио да је управо тог дана, 16. априла за изградњу блока Б3 стигла седма, и како је нагласио, најважнија од укупно 14 дозвола за градњу:

            -У енергетском смислу, ова дозвола је најзначајнија, јер ће се ту градити оно што је срце блока, котао, турбина и генератор. Сматрамо да ће ово кашњење временом бити смањено и приближити нас задатом законском року. Успех зависи од много фактора“, рекао је Грчић.

            Радови на изградњи димњака и постројења за хемијску прераду воде добро напредују. Када све буде завршено, „нови блок ће бити значајан помак у српској енергетици са око 9 одсто више произведене електричне енергије у односу на садашњи капацитет“, речи су в.д. директора ЕПС-а.

 350 МЕГАВАТА ЗА СТАБИЛНОСТ У СНАБДЕВАЊУ

            Нових 350 мегавата енергије блока 3, када буде прикључен на мрежу, употпуниће електроенергетску стабилност у снабдевању Србије струјом, оценио је министар енергетике и рударства Александар Антић и подсетио да је последњи велики енергетски капацитет, термоблок Б2 баш у Дрмну, саграђен пре готово 30 година. Такође је додао:

-Ми инсистирамо на завршетку пројекта у складу са квалитетом и роковима које смо уговорили. Пројекат је предмет велике пажње и заједно са ЕПС-ом и „Цмеком“ пратимо све његове фазе реализације. Суочили смо се са проблемима, кинески партнери су имали одређена кашњења у старту, али заједничким снагама чинимо максималне напоре да се та кашњења надокнаде. У овом тренутку се добро развијају две фазе пројекта, димњак напредује и биће на крају висине 185 метара као димњаци за постојеће блокове Б1 и Б2. Главно блоковско постројење за које је данас добијена грађевинска дозвола, вреди више од 50 одсто укупне инвестиције, те је специфична тежина и важност дозволе далеко од свих осталих:

-Пред нама је пуно посла, закључио је министар Александар Антић након заједничког обиласка градилишта у Дрмну.

            Иначе, укупна вредност друге фазе кинеског кредитног аранжмана који поред изградње новог термоблока, обухвата и повећање производног капацитета копа „Дрмно“ је 715,6 милиона долара. Рок отплате кредита „Ексим“ банци је 20 година уз клаузулу о грејс периоду од 7 година.

                                                                                                 Д. Деурић