Поштоваоци класичне музике имали су синоћ прилику да уживају у музицирању које је у оквиру „Деветих јулских међународних музичких сусрета“ за Пожаревљане приредио млади уметник Матеуш Лавнићак. Наиме, у лапидаријуму Народног музеја гост из Пољске, један од ретких музичара који презентује ренесанске песме за лауту, уз пригодну беседу о сваком од аутора мелодија и њиховом делу, извео је низ мелодија на целоверењем концерту са поднасловом „Музика из доба Шекспира“. Уметник је на овом простору под ведрим небом одушевио посетиоце својим оригиналним извођењем не реметећи ни тренутак вредност традиционалног представљања музике овог доба и самог инструмента.

„Девети јулски међународни музички сусрети“ које Музичка омладина Пожаревца традиционално приређује у сарадњи са Народним музејом, завршавају се вечерас концертом француске и италијанске Лид опере. Наиме, у Великој сали Центра за културу у 20,00 сати наступиће француски бас баритон Жан–Франсоа Винсигуер, уметник који своје умеће презентује као оперски певач, позоришни и оперски редитељ и уметнички директор бројних музичких манифестација. Клавирска сарадња поверена је  Зорки Миливојевић.

Вреди поменути да су организацију ове традиционално вредне музичке манифестације, уз Град Пожаревац, свесрдно помогли  Компанија Дунав осигурање, „Фармакон БХЛ“, „Водопривреда“, ПЗП „Пожаревац“, „Електро лукс 012“, ЈП Топлификација, „РД инжењеринг“ и  СТР „Маја“.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content