2021-02-07T12:22:10+01:00 7. фебруара, 2021. 12:13 |

Нарав наша, балканска

ПРЕТПРЕМИЈЕРА „ОЖАЛОШЋЕНЕ ПОРОДИЦЕ“ У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ ПОЖАРЕВАЦ

Није ништа ново (пре)писати да је Бранислав Нушић, геније српске комедиографије, био и својеврсни визионар. Но, као сјајан реалиста и аналитичар нарави нас Балканаца, у редовима својих драмских текстова, а посебно између њих, упозорио је да време прошло, будуће и садашње тешко може променити генетску структуру појединаца са ових простора која у себи често носи дух похлепе, нагон саможивости, осећај моћи, тамну сенку лажи – а све у циљу сопственог материјалног богаћења у стилу  „хлеб без мотике“.Одлучујући се да на репертоар Позоришта „Миливоје Живановић“ уврсти „Ожалошћену породицу“, продукцијски тим Центра за културу Пожаревац на челу са директорком Галином Перић и уредником Александром Лукићем, начинио је сјајан потез, нудећи публици још једно виђење класика српског драмског стваралаштва.

        Милан Илић, Гордана Митић, Драгана Стојановић и Зоран Матијевић на сцени

Да се спој генијалног Нушићевог текста и глумачког ансамбла нашао на истој таласној дужини, осећа се већ са првим појавама и репликама на сцени. Без спектакуларне сценографије, једноставност овог сегмента којим доминирају тамне нијансе, само наглашава да ће светлост планираног успеха „дубоко“ ожалошћене породице на крају испрататити сенка реалности коју је за собом оставио покојник. Редитељка Драгана Данда Стојановић, и сама ангажована кроз лик Гине, начинила је својеврсно  брвно којим, час у једном час у другом правцу, а неретко-један другом у сусрет, вођени похлепом трчкарају Агатон, Прока, Вида, Танасије,Симка,Мића… Њима се у том нестрпљењу које носи отварање тестамента сузе жалоснице претварају у кристале превртљивости, малограђанштине и бескрупулозности, неодољиво асоцирајући на поједине људе који нас у реалном животу непосредно окружују, о особама често заступљеним у новинским чланцима, набеђеним ТВ звездама… „Ожалошћена породица“ виђена вишедеценијским искуством Данде Стојановић пренела је стваралачки елан на њене сценске сараднике Благоја Савовића, Весну Рајковић, Зорана Матијевића, Гордану Митић, Зорана Стаменковића, Наташу Илић, Милана Илића и Драгана Николића, који су, свако на свој начин, дубоко у себи пронашли спону између сопствених способности и карактера изнедрених у ликове које представљају на сцени. Без сувишних реплика, једноставно, из душе, али – снажно. Баш како је то Бранислав Нушић пренео на папир далеке 1935. године.

       Танасије, Гина, Вида и Симка у свом „походу“ на наследство

Претпремијера „Ожалошћене породице“ у режији Драгане Данде Стојановић  одржана је  у петак 5. фебруара у Центру за културу Пожаревац, док се премијерно извођење  планира за прву половину марта  у складу са прописаним превентивним мерама заштите од COVIDA 19.

              Адвокат (Драган Николић) и Даница (Наташа Илић)

Влада Винкић