IMG_1776            Једна од активности Народног музеја у Пожаревцу, поред осталих планираних за 2017. годину у оквиру делатности због којих и постоји – чувања културног наслеђа и баштине, веома важну за овај крај, је и прикупљање предмета за етнолошку збирку „Пожаревац и Браничево средином двадесетог века”.  Збирка, када буде сакупљена у довољном броју репрезентативних експоната, своје нове дане живеће у згради Музеја културне историје у Немањиној улици. У овом здању, које је део Народног музеја биће представљен начин живота у Пожаревцу у периоду од 1850. до 1950. године.

            Прикупљени предмети који су били у употреби и обележили неки период људске историје би тако остали сведочанство о времену и приликама у којима се живело. Таква врста посла формирања и допуњавања збирке захтева стручност и сарадњу, али и настојање да као грађани и део заједнице уступимо за будућност предмете које поседујемо, а нису нам више у употреби :

-Ово је и позив, рекао нам је др Гордан Бојковић, директор Народног музеја, суграђанима који имају код куће старе предмете из периода Другог светског рата и после њега, да нам их донесу и да се договоримо око преузимања како би збирку што комплетније формирали. Таквих предмета, сигуран сам, људи имају по кућама и не користе их, а Музеју би добродошли. Тако би их сачували за будућност.

Многе ствари, мада ми често нисмо свесни тога, лако падају у заборав. Сада се једва сећамо вокмена, грамофона, дискета, касета и генерације које долазе о њима неће знати ништа ако их не сачувамо. Кроз такве предмете ће сазнавати више и о начину живота који је вођен у том периоду. Имамо обавезу сви заједно да то сачувамо за њих. Музеј као институција, управо ради на прикупљању, затим чувању и презентацији прошлости, подсећа др Бојковић.

Осим предмета, који су имали употребну вредност, а више ничему не служе попут ручног млина за кафу, за чување од незаборава, врло су корисне и фотографије настале у том периоду које сведоче о људима и начину одевања, документи о друштвеним догађајима…

Share.

Comments are closed.

Skip to content