8Даље истраживање  налазишта средњовековног Браничева на локалитету „Мали град – Тодића црква“ изнад ушћа Млаве у Дунав којим руководи археолог Народног музеја у Пожаревцу Драгана Спасић Ђурић ићи ће, по свему судећи, у два правца. Кампања ископавања након што је прошлог лета пронађена стакларска пећ, биће настављена,  јер су средства по пројекту Народног музеја за ову годину одобрена из буџета Града Пожаревца и то у значајнијем износу него ранијих година. То ће омогућити, каже др Гордан Бојковић, директор Народног музеја, свеобухватнија истраживања овог значајног византијског средњовековног центра.

            Други правац истраживања je ка презентацији и конзервацији пронађених предмета на овом локалитету, пре свега, стакла које је изузетно луксузне обраде, ископаног у кампањи 2011. године. Стаклене посуде су претежно пурпурне боје са осликаним орнаментима достојне царске трпезе, али осим лепоте, њихова драгоценост  лежи у технологији израде. Анализом ће се утврдити порекло и време израде, претпоставља се да је реч о најпознатијим радионицама тог периода у Сирији или Египту. У оквиру пројекта који треба да буде реализован, анализа и поређење са другим сличним предметима радиће се у Орлеансу у Француској:

            -После презентације резултата археолошких истраживања на овом локалитету у међународном зборнику „Byzantine Heritage and Serbian Art“ као и неким другим, каже руководилац истраживања археолог Драгана Спасић Ђурић, стигле су реакције научне стручне јавности и 30.марта очекујемо посету и потписивање уговора о учешћу у међународном пројекту у коме, осим Народног музеја, учествује Археолошки институт из Београда и Лондонски универзитет – Катар (UCL).

            Уговор о пројекту треба да буде потписан на годину дана уз могућност продужетка и тим поводом у Пожаревцу ће боравити професор Тилу Рарену са UCL и др Анастасија Чолаков са Националног археолошког института Бугарске академије наука.

            Драгана Спасић Ђурић каже да после тога треба очекивати да се конзервација пронађеног стакленог сета уради у Мајнцу у Немачкој.

Share.

Comments are closed.

Skip to content