На подручју Браничевског округа наставља се спровођење пројекта који се односи на унапређење запошљивости Рома. На недавно одржаној конференцији за новинаре тим поводом речено је да је реч о пројекту који се финансира од стране министарства за економску сарадњу и развој Немачке уз подршку организација ГИЗ и СОДИ. Пројекат се имплементира од фебруара прошле године од стране Удружења Рома Браничевског округа и Бизнис инкубатора ПОСТАРТ.

      O резулататима и даљим плановима рада на пројекту, Милица Микуљевић, ментор пројекта каже:

      „Општи циљ је да се маргинализованим групама пружи професионална и финансијска помоћ у покретању  сопственог бизниса. У прошлој години смо имали пет корисника грантова, који су се самозапослили и током прва три месеца пословања имали обавезу да упосле још једно лице. Закључно са прошлом годином, имали смо десет новозапослених лица ромске националности. У плану је други циклус доделе грантова, одабраћемо пет нових корисника, који ће такође бити у обавези да упосле  по још једно лице.

       Тренутно се спроводи бизнис тренинг обука у оквиру које ће сви полазници ући у процес евалуације за доделу гранта за ову годину. По речима Александре Ђорђевић одзив корисника је ове године знатно већи од заинтересованости у 2018. Подршке корисницима односе се на израду бизнис планова, започињање сопственог бизниса у складу са њиховим идејама и пружање подршке приликом аплицирања за посао, писања молби и биографија.

      Поред ових подршки, предстоји процес стажирања у приватним предузећима и сертификована обука за одређена струковна занимања. Више информација може се добити у просторијама Удружења Рома.

Share.

Comments are closed.

Skip to content