2019-04-27T22:50:59+02:00 27. априла, 2019. 22:50 |

Наставак Пројекта запошљавањa Рома

На подручју Браничевског округа наставља се спровођење пројекта који се односи на унапређење запошљивости Рома. На недавно одржаној конференцији за новинаре тим поводом речено је да је реч о пројекту који се финансира од стране министарства за економску сарадњу и развој Немачке уз подршку организација ГИЗ и СОДИ. Пројекат се имплементира од фебруара прошле године од стране Удружења Рома Браничевског округа и Бизнис инкубатора ПОСТАРТ.

      O резулататима и даљим плановима рада на пројекту, Милица Микуљевић, ментор пројекта каже:

      „Општи циљ је да се маргинализованим групама пружи професионална и финансијска помоћ у покретању  сопственог бизниса. У прошлој години смо имали пет корисника грантова, који су се самозапослили и током прва три месеца пословања имали обавезу да упосле још једно лице. Закључно са прошлом годином, имали смо десет новозапослених лица ромске националности. У плану је други циклус доделе грантова, одабраћемо пет нових корисника, који ће такође бити у обавези да упосле  по још једно лице.

       Тренутно се спроводи бизнис тренинг обука у оквиру које ће сви полазници ући у процес евалуације за доделу гранта за ову годину. По речима Александре Ђорђевић одзив корисника је ове године знатно већи од заинтересованости у 2018. Подршке корисницима односе се на израду бизнис планова, започињање сопственог бизниса у складу са њиховим идејама и пружање подршке приликом аплицирања за посао, писања молби и биографија.

      Поред ових подршки, предстоји процес стажирања у приватним предузећима и сертификована обука за одређена струковна занимања. Више информација може се добити у просторијама Удружења Рома.