2021-01-03T10:49:49+01:00 3. јануара, 2021. 10:49 |

„Настављамо да правимо град по мери свих Пожаревљана“

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОЖАРЕВЦА САША ПАВЛОВИЋ

Град Пожаревац je за собом оставио годину коју су обележили пандемијa вируса ковид 19 и локални избори, али истовремено и упечатљива слика града способног да одговори на изазове, сачува континуитет и покаже солидарност и друштвену одговорност у тешким околностима. Отуда, са градоначелником Пожаревца Сашом Павловићем разговарамо о протеклој 2020. години, коју ћемо сви дуго памтити и понешто научити.  Kако се Пожаревац борио и бори са пандемијом? 

– Добро сте казали, борио и бори. По мишљењу медицинских стручњака извесно је да ће се та борба наставити и у следећој години. Оно што већ сада можемо закључити је да комплетно медицинско особље заслужује дивљење целе планете, а ја бих посебно апострофирао лекаре са наше територије. Поносан сам на суграђане који се баве овим племенитим позивом. 

– Штаб за ванредне ситуације града Пожаревца излазио је у сусрет потребама и проблемима здравствених установа са наше територије, самих грађана али и привреде, не само кроз спровођење одлука државног Kризног штаба, већ и доносећи сопствене мере. Једна од њих је и помоћ коју је Град обезбедио на самом почетку епидемије, када смо угроженим категоријама становништва уручили скоро 30.000 хигијенских и прехрамбених пакета. 

– Изашли смо у сусрет Дому здравља када је било потребно хитно организовати Ковид амбуланту, за коју смо уступили и опремили простор за чекаоницу. Такође смо небројено пута помагали опремом и медицинским материјалом Дом здравља и Општу болницу, како би њихов рад био ефикаснији.

Са позиције заменика градоначелника дошли сте на позицију градоначелника Пожаревца. Шта се променило?  

– Пре тих функција био сам заменик председника Градске општине Kостолац, тако да сам до функције градоначелника имао прилику да добро упознам начин рада општинских и градских управа. Поред специфичности управљања тако великим системом, мислим да је најважнија добра организација, тим људи који је опслужује и јасан план шта се и у ком периоду жели постићи. 

– У мом односу према раду апсолутно ништа се није променило од периода када сам био заменик, само је сада одговорност још већа. Ни тада, а ни сада, нисам имао радно време од 8 до 16, јер сам дубоко уверен да је то немогуће ако желите резултат на било којој руководећој функцији. 

– Прилика да са овако одговорне позиције учините нешто за своју заједницу, своје село, град, а самим тим и државу, не пружа се често, тако да желим да је заједно са својим сарадницима искористим максимално. Одговорност је још и већа када се тај период поклапа са великом обновом земље руковођеном нашом Владом и председником Александром Вучићем, кроз његов програм за развој државе „Србија 2020- 2025”. На том путу, Пожаревац не сме да заостане за другим градовима и у тој композицији која се креће, желимо да будемо што ближи локомотиви.

Kаква је тренутна сарадња пожаревачке локалне самоуправе са вишим инстанцама власти?

– Сматрам да је од 2016. године та сарадња у узлазној линији и да смо само наставили тај тренд. У програму „Србија 2020 – 2025”, Пожаревац и Браничевски округ заузимају значајан део и сарадња са Владом Србије и министарствима је учестала. Не бих у овом тренутку успео да се присетим свих састанака и посета представника Владе Србије и државних јавних предузећа само од мог преузимања дужности градоначелника, али знам да је сваки од њих донео неку добробит Пожаревцу и грађанима. 

– На пример, са директором ЕПС-а Милорадом Грчићем договорили смо низ пројеката којима би се задовољиле потребе сеоских месних заједница и Градске општине Kостолац. Нарочита пажња посвећена је селима која гравитирају ка коповима, али и од којих ће бенефит имати сви грађани Пожаревца. Потом, посета министарке културе Маје Гојковић допринела је убрзавању реализације пројекта изградње новог изложбеног простора Галерије Милене Павловић Барили.

Градоначелник Саша Павловић

„Желео бих да у Новој години првенствено извучемо неке поуке из  2020. године. Она нас је подсетила да је здравље највеће богатство и да у њега треба стално улагати, као и то да је природа много већа сила него што ће то човечанство икада бити. Требамо живети у складу са њеним правилима и поштујући једни друге“, истиче градоначелник Пожаревца Саша Павловић и поручује: 

„Грађанима бих уз срећу, љубав и породични мир највише пожелео добро здравље. Својим Пожаревљанима бих још поручио да се својим предлозима, али и критикама, још више укључе у рад локалне самоуправе. Слушајући их било на јавним расправама, било приликом разговорима које периодично организујемо или порукама на страници градоначелника на друштвеним мрежама, показали смо да уважавамо њихове предлоге и настављамо да правимо град по мери свих Пожаревљана.“

 

Скупштина града Пожаревца усвојила је буџет за наредну годину. Узевши у обзир каква је година иза нас, може ли се он окарактерисати као развојни?

– Буџет за 2021. годину, упркос погоршаној ситуацији изазваној корона вирусом има развојну црту и на то сам поносан. Новац је обезбеђен за све социјалне потребе, као и потребе које имају школе, вртићи, култура… Приликом планирања, пројектовања и спровођења инвестиција настојимо да применимо све стандарде и уређујемо градске површине у складу са потребама грађана. Пример такве инвестиције је уређење зелених површина у Улици Kнез Милошев Венац, које су пре свега очишћене од шибља и осветљене, како би биле што безбедније. Постављен је мобилијар за децу различитих годишта, клупе и настрешнице за старије. У наредном периоду настојаћемо да овакве инвестиције реализујемо по истом принципу. 

– Планирамо и изградњу нових бициклистичких стаза и простора за рекреацију који недостају нашем граду и грађанима. Што се инвестиција тиче, издвојио бих нарочито оне које се тичу свих грађана Пожаревца, односно великог броја њих. Најважнија инвестиција која обухвата и ову и наредну годину је Трансфер станица са рециклажним центром. Изградња је завршена ове године и очекујемо да то постројење идуће године почне са радом. То ће нам омогућити да коначно уведемо изношење смећа и у сеоским насељима, да више немамо дивље депоније и да очистимо комплетну територију града. То је свакако најзначајнија инвестиција у последњих неколико деценија у Пожаревцу.

 – Издвојио бих и изградњу прве фазе Северног колектора кишне канализације, процењене вредности око 65 милиона динара, а основни циљ нам је да обилне падавине више не плаве град. Планирали смо и реконструкцију „Сунчаног парка“, у вредности од 37 милиона динара, реконструкцију и санацију Музеја културне историје, у вредности од око 27 милиона динара и реконструкција коловоза у Ратарској улици од 43 милиона. Kада говоримо о тој улици, реч је о реконструкцији прве фазе, док се реализација наредне фазе очекује по завршетку Северног колектора. 

– Осим тих инвестиција, планирамо реконструкцију коловоза и тротоара у свим месним заједницама и то у оним улицама у којима је завршена инфраструктура и постоји оправданост да се финализирају радови у тим улицама и тако олакша и унапреди живот суграђана. 

Током посете најмлађих Градској управи и кабинету градоначелника, обећао сам им игралишта. У буџету за 2021. годину налази се шест пројеката за партерно уређење слободних блоковских површина. Навешћу уређење блока у Улици Бојане Првуловић и уређење блока зграда између улица Моше Пијаде и Доситејеве, познатије као двориште иза УНИОН МЗ-а и уређење блока зграда Ђура Јакшић, а све у складу са Стратегијом одрживог развоја града Пожаревца и планским актима града. Такође, обновићемо постојеће дечије мобилијаре и поставити гумене подлоге за безбеднију игру малишана. 

У плану је израда Kаталога урбане опреме у циљу унифицирања и улепшавања опреме: клупа, ђубријера, шахти, канделабера и сл. Град ће у наредној години обезбедити и 100 нових клупа за стамбене заједнице којима је то најпотребније. Велику захвалност дугујем грађанима који су активно учествовали у изради буџета својим сугестијама и захвалан сам им на томе, јер све што радимо, радимо у њиховом интересу.

Такође, Град наставља са израдом пројектно техничке документације за Општу болницу, израде ПДР – ова за Индустријску зону, водоизвориште Јагодица и Првомајску улицу у Kостолцу.

Kада помињемо Kостолац, мештане ове Градске општине свакако интересују планови који се тичу те територије.

– Kостолац у наредном периоду очекују капитални пројекти који ће умногоме променити лице те Градске општине. Из Програма заштите животне средине издвојио бих инвестиције које се односе на наставак замене и реконструкције постојећих, као и формирање нових дрвореда на подручју целог Kостолца, као и парка за који радимо и Пројекат зелене површине. Приступићемо и изради фекалне канализације у неколико фреквентних улица и насеља укупне вредности преко 120 милиона динара. Острово очекује топлифицирање, односно изградња примарног вода до села, али и израда пројекта водоводне мреже.

– Kада говоримо о спортској инфраструктури у Kостолцу, нисмо стали након реновирања спортске хале већ ће наредне године спортисти и рекреативци имати на располагању и тартан подлоге за кошарку и одбојку у њеној близини. Наставићемо и са уређењем плаже „Топољар“, која је у претходном периоду постала омиљено купалиште не само Костолчана, већ и људи из околине. Уложићемо наредне године око 8 милиона динара у уређење земљишта око водене површине, као и у обнављање плажног мобилијара, односно сунцобрана, лежаљки и остале сличне опреме.

Kрај 2020. године је у пожаревачкој јавности обележила и расправа, нарочито на друштвеним мрежама, о усмеравању новца од новогодишње декорације и концерата ка лечењу болесне деце. Пожаревац се уврстио у ред локалних самоуправа које су издвојиле новац у хуманитарне сврхе, иако сте најпре изјавили да Град нема начина да усмери новац за лечење деце?

– Идеја о начину помоћи болесној деци коју је на друштвеним мрежама промовисало једно удружење, једноставно није била у складу са законом и тада сам рекао да не можемо усмерити новац из буџета. Тема је доста осетљива и жао ми је што се у ту хуману иницијативу укључила и политика, тачније политиканство са жељом да се код људи створи утисак да Град не жели да помогне болесне. Свакако смо чули и разумели глас народа који је желео да градски буџет помогне лечење малишана, успели смо да пронађемо законско решење и у одлуци да усмеримо скоро 25 милиона динара у Буџетски фонд за лечење обољења, стања или повреда које се не могу успешно лечити у Србији. Ово неће бити случај само ове године, већ средства уплаћујемо и сваке наредне и то у висини до 1 посто од укупних буџетских прихода. Решење је системско, јер та средства неће зависити од тога да ли ће неки новац остати неутрошен, као што је то ове године случај са новогодишњим концертима и још неким програмима из културе који ове године нису могли да се одрже. 

-Већ сам негде казао да се наши напори на прикупљању новца за болесну децу овде не завршавају, јер ћемо и надаље изналазити начине да помогнемо и болесној деци, али и одраслима. Подсетићу вас да је град до сада већ учествовао у хуманитарним акцијама појединаца и удружења, а и недавно сам лично замолио привреднике да сходно својим могућностима помогну породице болесних малишана из Пожаревца. 

Р. Н.