У последње време све је приметније да један број несавесних возача не поштује правила и паркира своја возила на паркинг местима предвиђеним за особе са инвалидитетом.  

Имајући то у виду, Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис“ Пожаревац прихватило је позив Удружења за помоћ особа са инвалидитетом „Фортуна“ да у заједничкој акцији покушају да утичу на свест возача да не злоупотребљавају паркинг места за инвалиде.

Верица Савић

Директорка ЈКП „Паркинг сервис“ Верица Савић подсетила је да су паркинг места  за особе са инвалидитетом посебно обележена хоризонталном и вертикалном сигнализацијом и намењена онима којима су најпотребнија, а то су управо особе са инвалидитетом, које поседују посебне картице, видно истакнуте на њиховим аутомобилима.

– Пре свега замолили бисмо грађане да поштују право особа са инвалидитетом, али и могућност коју смо им као „Паркинг сервис“ обезбедили, а то је да та места буду празна и да се користе само за намену коју имају. Апеловала бих и на кориснике инвалидских картица да возила не паркирају све време на тим местима ако немају преку потребу, већ да за то користе два, три сата, како би место потом уступили неком другом ко такође поседује картицу, рекла је Савић, додавши да они, у сарадњи са Саобраћајном полицијом, уклањају аутомобиле непрописно паркиране.

– У Пожаревцу тренутно има седамнаест паркинг места за особе са инвалидитетом. Инжењери су већ добили задатак да са повољним временским условима прошире и те капацитете, најавила је Савић.

Драгана Самарџић

Заступница Удружења „Фортуна“ Драгана Самарџић напоменула је да су они упутили молбу „Паркинг сервису“ да их подржи у акцији подизања свести људи да се понашају одговорно и не паркирају на местима предвиђеним за инвалидна лица.

– Корисници паркиралишта треба пре свега да размисле о томе коме је место за инвалиде намењено и због чега. Некултурно и неколегијално је паркирати се на места која су предвиђена за инвалиде. Мислим да је тренутно једино решење опомињати и кажњавати такве возаче како би научили да не понављају грешке, рекла је Самарџић.

 

И. Р.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content