Временска ситуација са температурама испод нуле, која је иза нас, неће ићи на руку пољопривредним произвођачима који се баве воћарском производњом, јер је у засадима услед температурног колебања дошло до ранијег кретања вегетације и цветања одређених воћних врста. Ледени дани који су нас пратили у другој половини марта могу да нанесу значајне штете на воћу и значајно умање принос. Иначе, мразеви који су се јавили почетком марта месеца су довели до измрзавања кајсије на око 5 процената у Браничевском округу, што је утврђено анализом пупољака и цветова.
Поновљени временски талас са ниским температурама довели су до додатних оштећења на генеративним органима (пупољцима и цветовима). Најкритичније су коштичаве воћне врсте, кајсија и бресква, затим следе шљива и трешња и вишња. Ране сорте кајсије се налазе у фази цветања, када и температуре од -0.6 доводе до измрзавања плодника у цвету. Добро је што се температура није спуштала испод -5 Ц, јер би у том случају дошло до оштећења и затворених пупољака код осталих врсти. Снег као падавина је позитиван фактор у овом периоду јер је мало ублажио дејство негативних температура, јер сувомразица је много опаснија по саме воћке.
Права процена штете ће моћи да се утврди тек након завршетка фазе цветања и образовања плодова.