2021-04-26T13:12:40+02:00 26. априла, 2021. 12:29 |

Недеља имунизације: До колективног имунитета

Ана Јовановић

Као и претходних и ове године од 26. априла до 2. маја обележава се Недеља имунизације, чији је циљ повећање обухвата имунизацијом, са посебним акцентом на деци из тешко доступних и маргинализованих  група.

Ове године Недеља имунизације се обележава под слоганом „До колективног имунитета” са фокусом на  солидарности и  повећању поверења у вакцинацију.

-Вакцинација је у људској историји била најефикасније средство за борбу против тешких заразних инфективних болести и њихово сузбијање. Иако често постоји ограничења у примени, врло је битно да се има поверење у вакцинацију. У Недељи имунизације подсећамо родитеље на значај редовне вакцинације и поштовање вакциналног картона. Када су у питању вакцине и вакцинација мора се веровати струци и људима који имају довољно знања и искуства. Разним антивакциналним причама не сме се нарушавати јавно здравље, истиче директорка Завода за јавно здравље Пожаревац др Ана Јовановић.

Она је подсетила да је у условима пандемије одржавање континуитета у спровођењу Националног програма имунизације приоритет. Када је реч о вакцинацији против ковида 19, у Браничевском округу укупно је дато 35883 доза, односно вакцинисано је 23,6 одсто становништва. На територији града, закључно са 22. априлом укупно је вакцинисано 31,2 одсто становника старијих од 18 година, у Голупцу 29, Великом Градишту 26,9, Кучеву 22,5, Малом Црнићу 21,7, Жабарима 21,6, Петровцу на Млави 21,2 и Жагубици 15 одсто.

У Подунавском округу укупно је вакцинисано 24,6 одсто становништва и то: у Смедереву 27,8, Смедеревској Паланци 25  и Великој Плани 21 одсто.

-Морамо да кажемо да је добро функционисање имунизационог система  један од кључних елемената за снажан здравствени систем и припрему земље за будуће јавно здравствене изазове, закључила је Ана Јовановић.

                                                                                   Д.Динић