Регионални  информативни недељник браничевског округа „Реч народа“ данас слави 78. рођендан  а запослени  прослављају Светог Јована Крститеља.

Основан је далеке 1945. године одлуком Окружног јединственог Народно-ослободилачког фронта, док je Претеча Речи народа била  „Слобода“ чији је први број штампан у септембру 1943. у  Малом Црнићу. Она је најавила рађање једне дуговечније писане речи која ће једнога дана прерасти у хроничара свега што се важно буде дешавало у пожаревачком округу, и не само њему.

Први уредници листа били су Миодраг Џуверовић и Љубомир Крнета. У Монографији „Златне речи народа“ штампаној поводом пола века од излажења новина, Предраг Радовановић који је дуго био на функцијама директора и главног и одговорног уредника, о темама о којима је лист писао тих првих година, наводи:

-Простор у листу све више освајају информације о напорима људи о обнови подручја. Још у првом броју пише да је изграђен привремени мост код Љубичева и на његовој изградњи дато 500.000 радних часова, 4. августа лист пише да је почела рад Фабрика уља у Великом Градишту која за 24 сата произведе 1.920 литара уља. Откуп је једна од централних тема. У Округу је до 15. новембра откупљено 4.037.119 килограма пшенице“, један је од наслова. Пише се, међутим и о слабим резултатима откупа вуне, зашта су криви одговорни за тај посао. У броју од 28. септембра стоји да се на прузи Петровац-Жагубица ради већ неколико месеци, да је завршена до села Бистрице и свечано пуштена у саобраћај. У 33. броју појављује се информација да је Млекара у Градишту за непуну годину прерадила 180.000 литара млека. Почиње и ударничко такмичење, па се 14. септембра објављује да су од ослобођења рудари Старог Костолцаг извадили 84.143 тоне угља, а да су рудари Новог Костолца 17. дана последњег месеца извршили производни план…Величанствена манифестација јединства војске, радника и сељака, наслов је информације у броју од 5. октобра у којој се наводи да је око 1.000 бораца и руководилаца ЈА, 120 радника и намештеника из Београда и преко 50 радника и 100 омладинаца из Пожаревца, у једном дану обрало кукуруз, посекло и повезало кукурузовину на око 50 хектара у селима Пожаревачког округа.

Те 1945. године „Реч народа“ је изашао 40 пута, не сваке недеље, јер је до половине године штампан петнаестодневно.

Од дана оснивања до данас, много је воде протекло. У свом трајању, „Реч народа“ је имао и успоне и падове, пролазио је кроз бројне реорганизације, реформе и интеграције, транзицију и приватизацију, као што је, уосталом, пролазили читаво друштво. Многи су у тим и таквим турбуленцијама нестајали. На прсте се данас могу избројати штампани регионални медије основани далеке 1945. године, а и данас актуелних у својим срединама. Један од таквих је и „Реч народа“.

Много се чинилаца ујединило у жељама: опстати, задржати своје име и наставити оснивачку мисију. „Реч народа“ остаје да живи од броја до броја, из године у годину. Да чува богату прошлост Стига и Браничева, Звижда и Хомоља, Поморавља и Помлавља. Све што се мало и велико дешавало у овом крају, налази се у богатој ризници златних речи, која је на располагању свима, да је користе и причају шта је некад било. Заслужни за то су сви новинари и дописници који су прошли кроз ову кућу, и сви сарадници и пријатељи који су били и остају уз њу.                                                                                                                                                                                  Р. Н.

(Извор: Монографија Предрага Радовановића „Златне речи народа“ и  књигa „Видело из помрачине“)

Share.

Comments are closed.

Skip to content