Климатске промене актуелне од почетка овог века и те како утичу на приносе у пољопривредној производњи па самим тим и на воћарску производњу. По свему судећи и ова зима протећи ће без снега, који је веома значајан извор воде у земљишту.

У јануару и фебруару је уместо снега пала слаба киша, што није довољно да се накваси земљиште жељно воде и да се створе неке резерве за каснији период. Озбиљнијих падавина није било ни током децембра и новембра,

Милена Зафировић

-У децембру је требало нађубрити воћне засаде, а уколико се то ради без падавина нема правог ефекта за ђубриво коме је неоходна вода да би се трансформисало у приступачан облик за биљку. Да би ђубриво могло да допре до кореновог система воћке, потребно је доста кише и снега.  Међутим, време само по себи још није толико критично за воћке, обзиром да постоји шанса да се потребна количина воде надокнади и тако повећа влажност у земљишту, истиче Милена Зафировић, дипл.инж. пољопривреде у ПССС Пожаревац.

Поред лошег утицаја на воћке, овакво време може имати и неке предности. Важна помотехничка мера, зимска резидба воћа у оваквим временским условима може се раније и лакше спровести. Такође је могућа и ранија пролећна садња воћака.

Код заснивања воћних засада неопходно је прво обезбедити извор воде и систем за наводњавање, по могућству „кап по кап“ за сваку биљку.

Share.

Comments are closed.

Skip to content