2021-01-02T12:01:46+01:00 2. јануара, 2021. 12:01 |

Нема одустајања од циљева

ДУШКО НЕДИНИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ

На прелазу две календарске године и у општини Петровац на Млави анализирају остварење развојних и инвестиционих програма у минулој и планове у 2021.   

На једној од конференција за медије, председник Општине Душко Нединић обавестио је да један од пројеката, дуго прижељкиван и очекиван, улази у фазу реализације, а то је изградња пута Везичево-Златово и реконструкција пешачког моста преко Млаве. Циљ овог пројекта је да повеже две општине и да грађанима олакша сабраћајну комуникацију, али и да  унапреди туристичку инфраструктуру.      -Наш парк, који сигурно спада међу најлепше у Србији, добиће мост много лепшег изгледа, а према пројекту, биће проширен посебним стазама за пешаке и бициклисте. Планирана је и нова јавна расвета преко моста као и рампа за лица са инавлидитетом. Средства за реализацију овог пројекта  обезбеђена су највећим делом из Министарства привреде, а делимично и из  нашег буџета, рекао је том приликом председник.

         Лепа вест је и да је завршена реконструкција школе у Каменову, а да је у току обнова кровног покривача на објекту Дома културе у Рашанцу.

         У насељу Кладурово, завршени су радови на изградњи игралишта у оквиру школе. Пројекат је финансиран средствима из ИПА фондова, односно  Европске уније. Учествовала је и Општина финансирањем пројектно-техничке документације.

         -Још један врло важан пројекат, за који ми је посебно драго што сам успео да га издејствујем, је изградња канализације у Великом Лаолу, којом ће се решити проблем одвођења вода из вртића, основне школе, Дома културе и стамбено-пословног објекта у центру насеља. Знам да су комунални проблеми овакве врсте чести, са њима се носи велики број насеља у Србији, па чак и нека приградска насеља у већим градовима. Важно је да ћемо ми тај проблем у Великом Лаолу решити, истакао је Нединић који је додао да је у Забрђу коначно, после дужег времена решен проблем нелегално складиштених хемикалија захваљујући залагању општинског правобраниоца и комуналне инспекције као и одговорних грађана који су проблем уочили и пријавили и на тај начин допринели његовом решавању.

         Као и сваке и ове године Општина је подржала најуспешније студенте додељивањем стипендија. Нединић истиче да када су у питању студенти има разлога за понос јер је све више оних који својим успесима задовољавају критеријуме конкурса за доделу стипендија. На жалост, средства су сваке године ограничена, а ове је било предвиђено да се из буџета издвоје средства за 14 . Председник Општине је накнадно одобрио проширење листе за још 17 који испуњавају услове конкурса, тако да је тај број  више него удвостручен. Добитници стипендија потписаће са Општном уговоре о стипендирању у првој половини јануара наредне године.

         Као и све средине и Општина Петровац се од марта па током целе године бори са пандемијом. Било је периода када је број инфицираних постао забрињавајући, али је уз већу дисциплину и одговорност  грађана у понашању, на чему су надлежни стално апеловали, ситуација повољнија.  

         -Нећу дозволити ни у наредном периоду да ме ова ситуација са вирусом спречи да одустанем од идеја и циљева са којима сам пред грађане изашао као представник једне странке и кандидат за председника општине. Неке ствари иду мало спорије, због епидемије, али то не значи одустајање. Оно што нам је врло важно је пренос власништва касарне на нашу општину, чиме се отварају бројне могућности, затим санација депоније, изградња трансфер станице и реконструкција топлане. То су врло важни и врло велики пројекти за које нам је потребна финансијска подршка. Када је реч о топлани, желим да разјасним неке недоумице. Следеће године, а најкасније 2022. биће забрањен мазут за употребу, а управо то гориво сада користи наша топлана која  већ 40 година  није реконструисана нити осавремењавања. А  мораће да пређе на еколошки чистије енергенте. Комунално јавно предузеће „Извор“ и Општина нису у могућности да сами исфинансирају овај пројекат па је након бројних консултација и саветовања, утврђено да је најбоље решење да се иде у јавно приватно партнерство.  Оно што је у овом тренутку сигурно су две ствари: од будућих партнера тражићемо да не буде отпуштања радника и да цена грејања не буде већа од оне која је тренутно, рекао је о овој инвестицији председник Нединић.

                                                                                                                             Р.Н.