2020-08-30T08:58:04+02:00 30. августа, 2020. 08:58 |

Немерљив допринос историји

Подстакнут флоскулом да прохујала времена, догађаји и људи, незабележени писаном речју као да нису постојали, Живота Траиловић из Симићева одлучио је да потомцима и будућим генерацијама кроз књигу дарује егзактне податке и на тај начин могућа нагађања и бледа сећања која се временом губе у вртлогу пролазности живота преточи у јасне отиске историје места у коме се родио и одрастао. Жика, како знају, годинама је отварао архивске регистраторе, истраживао, прикупљао фотографије и документа, пажљиво бележио сећања мештана, све то упоређивао, склапао мозаик историје и међу корице у својој деведесетој години презентовао историјску моногафију под називом „Симићево два села једна душа“.


Траиловић кроз издање „Симићево два села једна душа“ пружа драгоцене податке од тренутка када су створене две насеобине: Ракинац од досељеника са Косова и Чурчијево кога су чинили мештани пореклом из Источне Србије, како су оба народа у доба кнеза Милоша изградили ново, заједничко село, преко ратних недаћа које су донели Први и Други светски рат, затим помен и сећање на хероја које је ово место дало отаџбини, промене имена села Ракинац у Симићево, али и обнови, школству, здравству, култури, пољопривреди….
Аутор, правник по струци, рођен је 26. јула 1930. године и током радног века обављао је важне професионалне и друштвене функције, што је у многоме допринело да временом уз помоћ неколицине сарадника обједини, обради и за штампу приреди чињенице о настанку, историји, обичајима, становништву, догађајима и свим значајним дамарима који пулсирају Симићевом и његовим мештанима.

                                        Влада Винкић