Низ квалитетних садржаја Народне библиотеке „Илија М.Петровић“ у Пожаревцу обогаћен је представљањем књиге „Хелена или о немиру“ књижевнице Мирјане  Митровић. Реч је о делу посвећеном Светој царици Хелени, мајци Константина Великог.

Прича обухвата судбину  некадашње крчмарице, жене и мајке у време када је Римско царство било на издаху. Она вођена љубавним заветом стиже у Наис, град у дубокој провинцији, где ће родити сина Константина, доцније прослављеног владара великог Римског царства. Две деценије Хелена своју специфичну нарав усклађује и балансира са преком природом сина и мужа а по пропасти породице, суочена са самоћом и оптерећена бременом досадашњег живота, наставља даље, те у близини Сингидунума буди своја давно уснула осећања нежности и исконских потреба човека…

Разговор са ауторком Мирјаном Митровић (рођеном Пожаревљанком и списатељицом романсиране биографије “Аутопортрет с Миленом”) водила је Вера Зарић-Митровић, директорка Народне библиотеке „Илија М.Петровић“, док је роман „Хелена или о немиру“ , који вреди прочитати,  издала београдска „Лагуна“.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content