САВЕТИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

5Током зиме највећу штету младим засадима воћака могу да нанесу зечеви, мада су они веома агилни и током пролећа и јесени. Још ако ти засади нису ограђени и заштићени, штете могу бити огромне. Млада садница може бити прегрижена изнад места калемљења и тада су шансе за опоравак никаве, зато је неопходно заменити је. У случају да до оштећења дође испод места калемљења или је кора са саднице само огуљена, садницу треба скратити испод места напада.

Када су у питању старији засади, зец може да прекрати прве рамене гране, ако је садница заштићена мрежицом. У случају високог снежног покривача, штете су знатно веће.

Сва оштећења која направе зечеви или други глодари, треба премазати фитобалсамом, како би дошло до бржег зацељивања нанетих повреда.

Када је реч о заштити могуће је применити механичке и хемијске мере. Механичке су ограђивање засада, умотавање стабала тракама, постављање заштитиних мрежица и слично. Хемијске подразумевају премазивање стабала Кунилентом. Најсигурнији облик заштите је комбинација механичких и хемијских мера.

                                                                                                                                                      Моника Божанић, дипл.инг.пољ.

Share.

Comments are closed.

Skip to content