2021-01-22T10:13:14+01:00 22. јануара, 2021. 10:13 |

Неопходне редовне контроле

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 18. до 24. јануара, у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Препознајући значај ове кампање, Србија већ петнаести пут активно учествује у њеном обележавању. Европском недељом превенције рака грлића материце преносимо поруку свим женама о значају доступних мера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од ове болести.    Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити.„Боље спречити него лечити – редовном контролом победићемо карцином грлића материцеˮ је слоган 15. Европске недеље превенције рака грлића материце који покреће жене да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неки од доступних превентивних прегледа.

    Рак грлића материце је препознат као озбиљан јавно здравствени изазов у Србији. Министарство здравља је зато крајем 2012. године увело организовани скрининг рака грлића материце. Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у просеку се у Србији сваке године региструје нешто мање од 1200 новооболелих жена од карцинома грлића материце. Према истом извору у Србији од карцинома грлића материце сваке године умире у просеку 468 жена.

    На основу регистрованих стопа оболевања и умирања, као и на основу најновијих процена Међународне агенције за истраживање рака за 2018. годину, Србија се налази у групи земаља са високом стопама оболевања и умирања у Европи.

    Када је реч о оболевању од рака грлића материце, Србија се налази на петом месту у Европи, после Летоније, Босне и Херцеговине, Естоније и Молдавије. Такође, наша земља се и по умирању од ове врсте рака код жена налази на петом месту у Европи, после Румуније, Молдавије, Бугарске и Литваније.