У првој половини августа, према информацији из Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“ настављен је тренд велике потрошње воде у Пожаревцу и Костолцу. На дневном нивоу потрошња је око 25 000 кубика воде. Александар Димитријевић, директор овог предузећа каже да је према искуству из ранијих година, потрошња овог лета много већа: 

Александар Димитријевић

-У јулу је укупно са свих водоизворишта, „Кључ, „Меминац“, „Ловац“ и „Млава“ произведено и испоручено 960 000 кубика воде. Приближили смо се цифри од милион кубика. Понавља се и у августу оно што је било прошлог месеца. Ноћна потрошња се креће од 5,3 до 5,5 хиљада кубика у периоду од поноћи до јутарњих сати. Тај податак показује да се вода нерационално троши. Вероватно се у ноћним сатима користи за заливање, наводњавање, замену воде у базенима, што је посебно оптерећење за систем. За ноћни период је то јако велика количина воде. Исто је у Костолцу као и у Пожаревцу, а посебна је ситуација са постројењем „Млава“, које ради са максималним пројектованим капацитетом фабрике. Одатле се снабдева село Дрмно.

Систем за сада издржава овако велику потрошњу и нема проблема са количином и квалитетом воде. Квалитет воде је контролисан и са пожаревачких изворишта нитрати ни у овом сушном периоду не прелазе 31 до 33 милиграма по литру. Што се прогнозе тиче, веће падавине се не најављују, а ниво Мораве је пао за 370 сантиметара испод нулте тачке. Због тога је на изворишту „Кључ“ искључено четири  бунара који служе за наливање јер су остали потпуно суви, истиче Димитријевић.

Водоизвориште Меминац

Нелегални прикључци

Проблеме на водоводном систему попут хаварија не изазивају само прекомерна потрошња већ и јако много нелегалних прикључака. Да би мрежа функционисала оптимално, „Водовод“ је позвао власнике тих прикључака да их легализују и тако избегну законске консеквенце. Кампања је кренула почетком ове године, али је одзив јако слаб.

Да би тим потрошачима омогућили да што безболније плате накнаду за прикључак и технички преглед инсталације, ово јавно комунално предузеће је склопило уговор са банком „Поштанска штедионица“ о кредитирању под веома повољним условима. Рок за исплату кредита је три године. Износ за евидентирање прикључка и технички преглед је 37.000 динара.

 Свакодневне хаварије на мрежи

Водоизвориште Кључ

Због прекомерне потрошње и оптерећења мреже дизањем притиска, честе су хаварије на мрежи:

Последњих десетак дан, каже Димитријевић, имамо појаву хаварија на главном цевоводу, што није добро. Толике су осцилације у притиску да долази до великих хидрауличких удара тако да су било три веће хаварије. Цеви нису пуцале него су експлодирале тако да смо мењали по шест до осам метара цевовода. То се десило у Варадрској, Зеленгорској и Моравској улици. Настојимо да брзо отклонимо такве кварове, али су некад штете тако велике да нам треба времена да не би угрозили цео систем.

Кварови на мрежи и прикључци се уклањају по приоритетима, јер једноставно „Водовод“ нема довољно екипа да се одмах изађе на пријављену адресу:

-Стално апелујемо да се вода рационалније троши, али неког озбиљног одзива потрошача нема. Када би се мање трошила, без беспотребног расипања, не би било ни толико хаварија на мрежи које доводе до искључења док се квар не поправи, каже директор ЈКП „Водовод“ Александар Димитријевић.

Нови бунари чекају опрему

 Четири нова бунара бушена на великим дубинама на извориштима „Меминац“ и „Кључ“,  још нису у употреби, тако да је та количина изузетно квалитетне воде на коју се рачунало, изостала овог лета. Димитријевић подсећа да се испорука опреме, која се увози, и даље чека:

-Пумпе ће, надамо се стићи за двадесетак дана као и електронска опрема која је посебно тражена. Нема је на тржишту и дуго се чека на увоз. Ми смо све спремили, али ситуација је таква у европским оквирима, посебно са електронском опремом. Према последњој информацији коју смо добили, можемо да је очекујемо за два до три месеца. 

                                                                                                                         Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content