2017-12-19T23:02:38+01:00 19. децембра, 2017. 23:02 |

Независни полицијски синдикат Србије: Полицијска професија једна од најопаснијих

Независни полицијски синдикат Србије упућује најдубље саучешће породици полицијског службеника Срђана Петровића (42) који је ноћас убијен на дужности.

Након синоћне породичне свађе у породици Добривоја Живковића, позвана је патрола полиције. У тренутку када је полицијски службеник Петровић покушао да уђе у двориште куће Живковић (69) је на њега испалио више хитаца из аутоматске пушке, коју је нелегално држао у свом поседу, наневши му тешке повреде од којих је полицајац преминуо на путу до болнице.

Након смртног рањавања полицајца ангажована је Специјална антитерористичка јединица на коју је Живковић такође покушао да пуца, али је том приликом лишен живота.

Овај случај отвара бројна питања, а прво је оно које ми као Синдикат често истичемо – то су ризици са којима се полицијски службеници свакодневно сусрећу. У том смислу њима увек и свуда морају бити обезбеђена адекватна опрема за рад, али морају бити и правно заштићени. Употреба средстава принуде дефинисана је Законом. Упркос томе, медијски линч полицајаца након сличних акција у којима нападачи изгубе живот има и те како негативан ефекат на став друштва према оваквим ситуацијама. Медији, а пре свега портали који свој новинарски кредибилитет граде величајући криминалце полицијском службенику ставе печат кривца пре било какве истраге. Поучен таквим искуством , полицијски службеник преиспитује своје поступке и тиме ризикује свој и животе оних које штити. Колико још живота треба да буде изгубљено и ко треба да едукује медијске нападаче о правима полицијских службеника ?

„Изражавамо најдубље саућешће породици погинулог полицајца. Још један трагично изгубљен живот показатељ је зашто је полицијска професија једна од најопаснијих и колико заправо полицијски службеници излажући своје животе опасности, доприносе безбедности свих нас. Из тог разлога важно је да јавност буде упућена у све те ризике пре него доноси свој суд.“  Милош Јеленковић, председник НПСС-а.

Пресс НПСС