После укидања ванредних мера 7.маја, Дом здравља Пожаревац постепено нормализује услове рада, односно враћа се стандардним здравственим процедурама остварујући своје основне функције у систему лечења и пријему пацијената.

 

 


 

ВРАЋАЊЕ У ПРЕЂАШЊЕ СТАЊЕ

Др Снежана Стојковић, директорка Дома здравља, за „Реч народа“ о функционисању ове установе након месец и по дана рада у условима изолације, каже:

Др Снежана Стојковић

– Након што је 11. маја Дом здравља добио обавештење Министарства здравља, које је оснивач наше здравствене установе, да је Народна скупштина укинула ванредно стање, организујемо редован распоред који је важио пре проглашења ванредног стања. Такође, ковид амбуланте настављају са радом по инструкцијама Министарства у термину од 9 до 17 часова. Амбуланте настављају и са узорковањем на ковид сваког радног дана до 12 часова.

Узорци се потом шаљу Заводу за јавно здравље, који их  доставља у овлашћену институцију на тестирање, да би резултати стигли назад до пацијената, додаје директорка др Снежана Стојковић:

– С обзиром на то да враћамо рад служби у пређашње стање, а да је цела зграда Опште медицине била Ковид амбуланта, након детаљне дезинфекције, враћамо раднике и пацијенти ће даље долазити на прегледе као и до сада. По инструкцији Министарства, од 12. маја почињемо да заказујемо и у ИЗИС-у прегледе. До 20. маја већ ће моћи да се по заказаним терминима реализују прегледи у секундарним и терцијерним здравственим установама, постепено и у складу са тим да су неке здравствене установе у Београду још увек ковид болнице. 

Иначе, у међувремену је пожаревачки Дом здарвља добио обавештење да се планира комплетно кречење Дома здравља Пожаревац и Огранка у Костолцу средствима које обезбеђује Министарство.     

Тестирање на ковид 19

Тестирање на ковид 19 може да се обави у Пожаревцу, у новој тријажној амбуланти (контејнеру). Ради се по дефиницији случаја ако постоји сумња на вирус или, из истог разлога, по препоруци неке друге здравствене установе. За излазак из земље не треба тест, осим ако та друга држава не тражи налаз на ковид 19.

ОД МИНИСТАРСТВА ТРИЈАЖНА КОВИД АМБУЛАНТА

Комуникација Дома здравља у Пожаревцу током трајања ванредног стања са Министарством је била одлична, што је условило да пожаревачки Дом здравља на коришћење добије нову Ковид амбуланту – контејнер, истиче др Стојковић, и додаје:

– Поштовали смо све препоруке и алгоритме које смо добијали од Завода за јавно здравље и Министарство је препознало добро организован режим рада током ванредног стања, где је више од 200 запослених било укључено у рад Ковид амбуланте. Тиме смо допринели да се одржи здравствени систем у Србији. 

– Захваљујемо Министарству здравља на пруженој помоћи и тријажној амбуланти која је обезбеђена уз подршку Европске уније. Тријажни контејнер, чија је вредност око 5.000 евра, ослобађа простор Службе опште медицине за нормалан рад са пацијентима.

Биљана Ивковић, главна сестра Дома здравља, специјалиста струковна медицинска сестра:

„У Дому здравља су запослене медицинске сестре и техничари који су стручни и савесни у свом послу. Током епидемије ковида 19 су показали своју професионалну храброст и ниједног момента нису одустали од рада, отворили боловање или на било који начин се склањали са посла, што је и даље случај. Такође, све време заједно са лекарима поштују алгоритме и процедуре Министарства здравља РС. Радило се до 18 часова, до 22 часа или у Хитној помоћи 24 часа дневно. Улазили су у све породице и својим знањем и љубављу према људима бранили и чували здравље и здравствени систем“, истиче Биљана Ивковић, главна сестра Дома здравља, специјалиста струковна медицинска сестра.

Директорка Дома здравља наводи и да је све време било довољно заштитне опреме, као и да су здравствени радници били одлично организовани:

– Зато нисмо имали ниједног зараженог здравственог радника, иако је кроз тријажну амбуланту прошло више од 600 пацијената и урађено више од 120 узорковања.  Одлично смо реаговали од почетка, када смо остваривали појединачне контакте телефоном са могућим позитивним на ковид 19, објашњавали потребу да остану у својим кућама и ту одрадили велики део посла да се потенцијално жариште, какав је овај крај са приличним бројем грађана који су дошли из иностранства, не претвори у стварно жариште. 

Иначе, Ковид амбуланта ће радити за пацијенте са респираторним обољењима и сумњивим на вирус ковид 19 све док не стигну другачије инструкције од Министарства здравља РС, односно, док траје оваква ванредна епидемиолошка ситуација. 

Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content