2019-01-22T15:18:05+01:00 22. јануара, 2019. 15:18 |

НИПД „РЕЧ НАРОДА“ ПОЖАРЕВАЦ: Прослава славе и рођендана

Регионална медијска кућа „Реч народа“ у Пожаревцу прославила је 20. јануара крсну славу Светог Јована Крститеља. Резање славског колача је у просторијама фирме обавио свештеник Дејан Ивковић. Овогодишњи домаћин славе био је новинар Дарко Динић, који је дужност колачара за наредну годину предао главној и одговорној уредници Татјани Роквић Стојковић.

Данас, Новинско издавачко привредно друштво „Реч народа“, у присуству садашњих и бивших радника, сарадника и пријатеља, прославља свој 74. рођендан. Поводом Дана фирме, на свечаности ће бити додељене награде најбољима на овогодишњем конкурсу за кратку новинску причу посвећеном Миливоју Илићу, новинару и књижевнику који је цео свој радни век провео у медијској кући „Реч народа“.

Први број „Реч народа“ објављен је 20. јануара 1945. године. Главни и одговорни уредник био је Миодраг Џуверовић, професор Гимназије и други секретар Окружног одбора Јединственог народноослободилачког фронта. Редакција је тада била смештена у згради у којој су се налазила три окружна одбора Народног фронта, Савеза бораца и АФК-а. Просторија је тада постала место на коме се планирао изглед првог издања недељника на четири стране малог формата. У петак, 19. јануара, новина с штампа у Штампарији „Јадран“ у Пожаревцу и то ручним слогом, слово по слово. На четири стране нашло се осам наслова: „Избор Окружног народноослободилачког фронта“, „Јавно суђење ратним злочинцима и народним непријатељима“, „Свечано пуштање моста на Морави код Љубичева“, „Просветни рад у Пожаревцу“, „Народ града Пожаревца и околине осуђује уздајнички поступак Петра Другог“, „Звижд ради и обнавља“, „Војни преглед“ и „Комеморација Лењину“.

У суботу, 20. јануара, на дан Светог Јована Крститеља, поподне, младићи из Агитпропа су са свежњевима новина почели да узвикују: „Реч народа! Реч народа!“ Појаву новина нико није прославио, али је зато главни и одговорни уредник Миодраг Џуверовић, наздрављављајући ракијом са словослагачима „из руке у руку“, прославио излазак првог броја регионалног недељника Браничевског округа.