Посредством Савезног секретаријата за иностране послове, у Пожаревац су допремљене још две слике Милене Павловић Барили. Пожаревачкој Галерији их је поклонио Филип Одибер, син Миленине блиске пријатељице Росамунд Фрост у чијој су се својини слике налазиле од 1941. године. Према речима кустоса Галерије Јелице Милојковић, ради се о сликама из америчког периода Милене Павловић и обе су рађене у техници уља на платну током 1940. године.

Прво дело представља портрет Росамунд Фрост, ликовног критичара док је друго платно комерцијална илустрација намењена насловној страни часописа „Таун енд кантри“ која је требало да буде објављена у јануарском броју 1941. године. Међутим, због тамних тонова који преовлађују на слици, илустрација је враћена од стране уметника, а Милена је платно поклонила пријатељици Росамунд. После смрти госпође Фрост, оба платна су прешла у својину њеног сина Филипа. Припремајући документарни филм о америчком периоду Милениног стваралаштва, новинарка Телевизије Београд Јелена Месић је ступила у контакт са Одибером и о сликама обавестила пожаревачку Галерију.

Од првих контаката до идеје да се слике врате Пожаревц, није прошло пуно времена. Портрет Росамунд Фрост и необјављена илустрација за часопис, уз претходно, такође враћену слику  „Анђели и дете“, употпуњују Галерију Милене Павловић Барили. Важно је, како рече један посетилац Галерије, да је „нит повучена“.     

                                                                                                                                                          В. Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content