2020-07-22T09:32:27+02:00 22. јула, 2020. 09:26 |

Нова изложба и стална поставка

Уз строге мере заштите од корона вируса, Завичајни музеј у Петровцу на Млави обележио је прошле недеље јубилеј, двадесет година постојања. Тим поводом организована је документарно-историјска изложба о настанку и развоју Петровца до Другог светског рата и представљена стална поставка коју чине археолошка открића са неолитског локалитета Беловоде. Отварајући изложбу и сталну поставку, директорка Жаклина Перић напоменула је да је дух Винчанске културе представљен од камена, кости и керамике и са освртом на металургију која је овде била присутна пре 7.000 година.

– Посебна пажња посвећена је животу на Беловодама, а у нашој сталној поставци је и реконструкција једне винчанске куће са предметима из свакодневног живота. Дух винчанске културе представљен је артефактима од камена (окресаног и глачаног), животињских костију, затим, уметничких и технолошки висококвалитетних грнчарских производа, као и предметима религијског карактера које чине извесни типови посуда, антропоморфне и зооморфне фигурине, керамички жртвеници, амулети.., са посебним освртом на металургију, која се на овим просторима одвија већ 7000 година. Беловоде су, за сада, најстарије налазиште у овом делу Европе, на коме је доказано рударство и металургија бакра.

Због тренутне епидемиолошке ситуације, изложбу ће посетиоци моћи да погледају у појединачним посетама и уз поштовање мера заштите, или преко виртуалне туре на сајту galerijeimuzeji.rs.Музеј је за посетиоце отворен сваког радног дана, од 8 до 20 сати, и суботом, од 10 до 14 сати.

– Други сегмент сталне поставке односи се на период формирања насеља на обалама Млаве и на његов привредни, културни, друштвени развој до средине 20. века. На регулационом плану Петровца из 1928. године представљени су најбитнији објекти предратног Петровца који су данас сведочанство о локалној историји и културном наслеђу, док је на паноима, свеобухватно и тематски представљен живот града у тренутку његовог развоја и грађанског напретка: преко управе, трговине, заната, образовања, спорта, културних и хуманитарних удружења, истакла је директорка Перић, која се на крају захвалила Министарству културе и информисања и Општини Петровац на пруженој помоћи у реализацији овог пројекта.

Изложбу је отворио председник петровачке Општине Душко Нединић напомињући између осталог да се ови културни догађаји дешавају у време претње коронавируса, али да живот због тога не може да стане, да људи морају да науче да живе са овом опасношћу.

Пројекат суфинансира Општина Петровац на Млави

* Ставови изнети у подржаном медијском садржају не изражавају нужно ставове органа који је додели средства

М. П.

Фото: www.petrovacnamlavi.rs