2020-09-23T12:55:11+02:00 23. септембра, 2020. 11:43 |

Нова књига о влашким обичајима: „Зашто“ на два језика

Последња објављена књига Живорада Томића из Осанице чији је назив „Зашто“ објављена је на два језика, влашком и српском.

Аутору је ово четврта књига коју је објавио на матерњем влашком језику са циљем очувања културе, језика и националног идентитета те етничке заједнице:

-У прве три књиге сам објављивао песме, приче и умотворине, а у овој четвртој, рекао је Живорад Томић, прича је заснована на влашкој митологији, обичајима, ритуалима и светковинама од паганских дана до данашњег времена.

Министарство локалне самоуправе и државне управе Владе Србије  је омогућило штампање ове књиге, изјавио је Влада Тодоровић, сарадник на текстовима:

-Значајно је да је Република Србија подржава овакве пројекте којима се промовишу традиционалне вредности националних мањина, у овом случају влашког језика, културе и обичаја.

Он је оценио да је у данашње савремено време успех написати овакву књигу и учинити је доступном на два језика, влашком и српском. „Disje“ је назив књиге на влашком, или „Зашто“ на српском језику.