[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

Читалачку публику недавно је новом књигом обрадовао Пожаревљанин Винко Марковски. Пуне четири деценије посвећен војној служби, дисциплини, храбрости и позитивним осећањима ка држави и народу, није случајно што аутор и овим делом обухвата вредност и племенитост којом војник тихо али упорно зрачи под шлемом, шињелом, у чизмама, са пушком у руци… Књига наслова „Војник и вера“ и поднаслова „Добрим побеђуј зло“ приближава читаоцу чињеницу да је и војник човек са свим врлинама и манама, да је његова служба племенита, а поступци које спроводи на пиједесталу очувања слободе сопственог народа, заставе и државе. На овом путу војника понајвише хране духовна енергија, вера у Бога, пост и молитва, јер су то извори истрајности на мукотрпном путу добра правде и поштења одбране части и отаџбине.

Винко Марковски

Аутор подсећа да у свакој ситуацији војник мора бити спреман, присебан, храбар, вешт, сналажљив, способан али и племенит. Човекољубљив. На том путу част мора бити изнад свих почасти – високо на небу и испод свих искушења – дубоко у души. Марковски  нам на себи својствен начин, тка мрежу разнородних ситуација у којима се војник нађе бранећи своју земљу и вршећи своју дужност, стављајући у центар танано исплетене мреже чињеницу да војник као такав може опстати једино уз Бога и Веру. 

У рецензији књиге, суштину дела које је пред читаоцима монахиња Анастасија Рашић је једноставно, али прелепо и веома тачно прецизирала: „Само побожан војник јесте светиња, ако то није он је плаћени убица и ништа више.“ 

Винко Марковски је у Војсци провео равно 40 година, а у пензију је отишао са чином пуковника. Већи део службе обављао је у Пожаревцу у коме је са својим сарадницима формирао Пешадијски школски центар, а убрзо и Центар за обуку копнене војске, док је јавности познат и као успешан књижевник широког спектра стваралаштва: од романа у којима су сублимирана искуства из живота војника, преко српске ратне историје, путописа до романсиране легенде  „Бог никоме дужан не оста“  о трагичном догађају везану за Свету Јелицу.  

Издавач књиге „Војник и вера – Добрим побеђуј зло“ је Манастир Рукумија.

В.Винкић

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Share.

Comments are closed.

Skip to content