На једној од наредних седница Владе Србије биће усвојена нова листа лекова коју је формирао Републички фонд за здравствено осигурање. На листи се налази 61 нови лек и то терапијске алтернативе лекова за кардиоваскуларна обољења, дијабетес и реуматолошка обољења. На њој су такође и иновативни лекови за пацијенте који болују  од псоријазе и метастатског меланома, а који су БРАФ позитивни, рекла је директорка Фонда здравственог осигурања Сања Радојевић Шкодрић гостујући на РТС-у.

          Новина у овој години је и да држава планира да склопи уговоре са 11 приватних клиника у којима ће моћи да се уради вантелесна оплодња. Јавни позив клиникама је већ упућен и биће отворен до 31. јануара. Чињеница је да се из године у годину број упућених на вантелесну оплодњу повећава, 2015. било их је 1.700. а прошле године чак 3.800. Прошле године по први пут, о трошку државе, омогућено је и замрзавање шест ембриона са роком чувања од пет година.

            Директорка Фонда је обавестила и да ће ове године бити донет нови правилник за лечење у иностранству. У правилнику ће се наћи индикације и болести које до сада нису могле да се лече у иностранству, а биће омогућено да се у иностранству обављају и неке генетске анализе.

                                                                                                                                                                    Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content