2018-09-21T10:18:35+02:00 21. септембра, 2018. 10:18 |

Нова механизација за чистији град

ЈКП „КОМУНАЛНЕ СЛУЖБЕ“ ПОЖАРЕВАЦ

По завршеној јавној набавци у Јавно комунално предузеће „Комуналне службе“ у Пожаревцу треба да стигну возила за одржавање хигијене града за која је из буџета за 2018. годину издвојено 84 милиона динара. Од ових средстава купљен је специјални смећар за пражњење великих контејнера и возило са цистерном за прање посуда за смеће као и неколико возила за чишћење улица каква се већ користе на улицама. Тиме се, међутим не завршава набавка возила и механизације у овој години, каже директор „Комуналних служби“, Слободан Јовић:

Слободан Јовић

            -Очекујемо да кроз ребаланс буџета за 2018. годину од Града добијемо још 80 милиона динара за механизацију којом би надоместили недостатак радника. У Пожаревцу и Костолцу мора да се одржава хигијена, од одношења и депононовања смећа до чистих улица и јавних површина. Ми смо свесни одговорности и чињенице да смо огледало града и чинимо највише што се може у оквиру могућности, возила и људи којима располажемо. Град је препознао нашу бригу и на овај начин ће нам омогућити да посао обављамо још боље. Додатним средствама купићемо возила – усисиваче који ће покрити недостатак чистача, велику дизалицу од 15 метара, возило смећар, отворено возило такође за превоз смећа…Не само да ћемо побољшати старосну структуру возног парка него ћемо бити једно од најопремљенијих јавних комуналних предузећа у Србији. То ће наш рад учинити још ефикаснијим. Оно што морам да додам је да о хигијени, осим у комуналном предузећу, мисле и у градској управи што је добро јер је то заиста градска брига.

ПОСАО НА ТРИ МЕСЕЦА

            Добра механизација је предуслов да се посао обавља квалитетно, али то није довољно. Наиме, овом јавном предузећу недостају радници у свим сегментима за које су задужени: јавној хигијени, одржавању зелених површина, градских пијаца и гробља и тај недостатак се тешко надомешћује, поготово што је реч о специфичним физичким пословима.

У сарадњи са Националном службом запошљавања и локалном самоуправом у Комуналном предузећу ангажовано је 15 нових радника преко програма јавних радова, што је у сезони годишњих одмора и повећаног обима посла, добродошла помоћ. Реч је о неквалификованим радницима са евиденције Завода за запошљавање у Пожаревцу, који су привремени посао добили на три месеца:

-Од помоћи су нам током овог периода да урадимо све послове за које смо задужени према плану и програму који имамо. Док раде, поред плаћеног пензионог и здравственог осигурања, добијају нето зараду од 25.000 динара, каже директор Јовић.

            Уз стално запослене, радници ангажовани преко програма јавних радова углавном су распоређени на пословима одржавања хигијене на улицама града. Осим што се улице и јавне површине чисте ручно или возилима, у току летњих месеци, негде до краја октобра се и перу. У ноћним сатима цистерне по утврђеном редоследу обилазе град и шмрковима спирају оно што се дању нанесе и упрља. За прање се користи техничка вода, која се у цистерне танкује из издашног бунара са стадиона „Младог радника“ и тако воду за пиће не расипају.

                                                                                                                         Д. Деурић