2019-10-03T09:32:32+02:00 3. октобра, 2019. 09:32 |

Нова намена старе Шећерана

Охрабрујућа и надасве позитивна вест одвела нас је ових дана у компанију „Маркет Паркет“ д.о.о. Пожаревац. Наиме, стручни тим овог привредног друштва препознао је значај и увидео шансу да се куповином и улагањем у главну производну халу некадашње Фабрике шећера, тренутне површине једанаест хиљада квадратних метара може претворити у ексклузивни производно – складишни простор, са циљем да својим присуством овај део индустријског дела града отпочне свој препород. У седишту предузећа „Маркет-Паркет“ дочекује нас први човек овог Привредног друштва Дејан Динић, који подсећа да се ово предузеће у закупу круга бивше Фабрике шећера налази од 2000. године у коме са бави трговином и производњом подова и подних облога.

– Фабрика шећера је до пре две године била у стечају када ју је Град Пожаревац купио и укњижио се као власник, чиме је створен предуслов да се оствари замисао Града  и створи нови миље за привреденике не само у нашем граду него и за све остале стране  и домаће инвеститоре, говори нам Дејан Динић генерални директор „Маркет-Паркет“-а са којим крећемо у обилазак простора некадашње шећеране.

ПРЕМА СВЕТСКИМ СТАНДАРДИМА

Пролазећи кроз капију некадашње шећеране, крај саме хале која је у фази реконструкције, на којој је тренутно ангажовано десетак реномираних српских грађевинских фирми  са преко четрдесет радника, видимо да се ради о веома импозантном подухвату који завређује пажњу не само локалне већ и шире јавности.

-Чињеница је да се комплекс простире на неких стотинак хектара и да је својевремено имао изузетно добру инфраструктуру воде, канализације и електричне енергије, урађену по свим грађевинско техничким стандардима. Имајући у виду предности комплекса бивше фабрике шећера која поседује потенцијал, својом величином и грандиозношћу, сама по себи кoд нас буди идеју да инвестирамо и на постојећим темељима изградимо савремен индустријски објекат. Све ће бити урађено по највишим стандардима: заштита човекове средине, енергетска ефикасност, замена старих технологија новим, високи стандарди заштите на раду, такође иновације су и у организацији и условима рада запослених. Радови су захтевали потпуну санацију металне конструкције са пескарењем и фарбањем противпожарним бојама. Постављају се противпожарни фасадно изолациони панели који одишу ведрим бојама, уређује се унутрашњост.., каже Динић и додаје да се посебно води рачуна о савремним архитектонским решењима и дизајну.

НОВИ ЖИВОТ ШЕЋЕРАНЕ

            Захвалност на добром и квалитетном пројекту, на основу кога је добијена дозвола за извођење радова од стране надлежног органа Града Пожаревца, дугује се Николи Драгомировићу и Оливери Митовић дипл. инг.арх, који су главни и одговорни пројектанти и надзор у овом великом пројекту.

– Тренутно, највећи проблем су девастирано околно земљиште и објекти, јер су објекти енергане, кречане и топлане максимално руинирани или урушени, што у овом тренутку није репрезентативно, али сматрам да ће, не само нашим, већ и активностима власника, Града Пожаревца, у наредном периоду бити санирани и доведени у стање које завређује један простор модерне индустријске зоне. Ако постоји жеља за привлачењем нових инвеститора и стварање услова за нормално функционисање морају се, превасходно, створити предуслови за то. Осим саме куповине овог комлекса од стране Града, неминовно је уређење простора, јер само квалитетно уређен и опремљен простор може бити добро место за улагање. То се постиже планском регулацијом и урбанистичким уређењем овог простора, што ће створити основне услове да се без већих проблема располаже земљиштем, односно имовином, као и да се на свим јавним површинама у шећерани омогући издавање адекватних дозола за уређење простора, објашњава  Динић.

Улазимо у халу у којој се ради „пуном паром“. Ту су инжењери, статичари, пројектанти и велики број грађевинских машина… Доста тога је урађено, али много тога очекује вредне раднике пред којима је још увек незавидан задатак. Застајемо са домаћином крај челичног стуба импозантне висине и огромне носеће снаге. Питамо одакле иницијатива за суочавање са овим више него захтевним улагањем.

 Као што знате, ми смо у простору шећеране већ две деценије и све време смо посматрали дешавања, а када је Фабрика шећера из стечаја продата, тим наше компаније, који се бави инвестицијама,  дошао је на идеју да се уђе у преговоре око куповине од фирме која је имала планове да демонтира читав објекат и прода га као секударну сировину. Ми смо препознали значај и увидели шансу, са водиљом „буђења“ главне хале јер већи део простора може да се санира, ревитализује и не оде у неповрат попут многих сличних објеката широм Србије, одговара Дејан.

 –  Тим је био јединствен у изазову да се оваквој фабрици, коју су Пожаревљани звали „плава гробница“, да душа оживи и обасја новом светлошћу, али и да се пружи пример да овај обејкат не мора, као слични објекти, да заврши као рушевина.

Изазов је прерастао у иницијативу да се овом идејом усмере и остали домаћи привредници и страни инвеститори да на што једноставнији начин искористе овакву врсту ресурса који деценијама пропадају.

-Циљ је да ова хала буде само почетак и пример оживљавања овог дела града који ће у будућности бити значајан у смислу индустрије, што је својевремено и била замисао. Време је да визија челника  Града започне са реализацијом, те имамо привилегију да смо међу првима који су кренули у остваривање те замисли, што нам даје снагу да изађемо на крај са изузетно великим и захтевним подухватом у који смо ушли куповином оваквог објекта, говори Динић.

Традиција и друштвена одговорност

Привредно друштво за промет и услуге „Маркет-Паркет“ Пожаревац изникло је из предузетничке фирме породице Динић СЗР ”Маркет-паркет Пожаревац“, која послује у Пожаревцу више од 40 година.

Као друштвено одговорна фирма донатор је како својих производа, тако и новчаних средстава, великом броју школских установа, вртића, спортских објеката, јавних установа и предузећа, клубова,  верских објеката (Црква Светог Николе у  Пожаревцу, Црква Свете Петке у  Бусију, Манастир  Копорин, Црква Светог Максима Исповедника у Костолцу, Манастир Светог апостола Томе у Свилајнцу, Манастир Кленак у сремском  округу, Црква Петозарни мученици у Смољинцу, Манастир Тумане у Голупцу, адаптација Дечијег одељења Опште болнице Пожаревац, комплетан под спорске хале Економске школе Пожаревац…).

 Незаобилазно је поменути хуманитарне донације као и дугогодишњу финансијску помоћ хуманитарној организацији „Дечје срце“ која се бави заштитом деце са сметњама у менталном развоју.

Испраћајући нас, директор Привредног друштва „Маркет-Паркет“ каже да ће ово бити ексклузивни производно-складишни простор, а како је реч о великој  површини, створена је могућност да се један део простора понуди и другим великим фирмама.

 Са неколицином од њих смо већ у контакту, а њихов долазак на овај простор пружа не само могућност отварања нових радних места, већ ће се оживљавањем привреде побољшати квалитет живота како грађана и повечати приходи самог града,  закључује Динић.