Двадесетак малишана са сметњама у развоју од половине септембра има личне пратиоце. Лични пратиоци деце су нова социјална услуга у Пожаревцу коју је као пилот програм иницирало Удружење „Веритас“, а финасијски преко конкурса за невладине организације, подржао Град Пожаревац. За 2017. годину из буџета Града је за ову услугу издвојено 4,2 милиона динара. Кандидати за личне пратиоце су ангажовани преко Националне службе за запошљавање, а услов је био да имају средњу стручну спрему. У првом кругу, за обуку се пријавило тридесеторо кандидата. Сертификате су, након положеног теста добила 24 пратиоца.

            -Њихов задатак је да помажући у неким редовним активностима попут одласка до школе или вртића, логопеда, дефектолога, осамостаљују децу прилагођавајући њихове потребе могућностима. Са друге стране, ова социјална услуга која је у основи друштвена брига о породици, има за циљ да родитељима те деце омогући време да се посвете послу који обављају и да мало предахну од сталне бриге, каже дефектолог Јасмина Турудић, председница Удружења „Веритас“.

            Суштина је, додаје она, да дете у здравој средини постигне свој максимум у развоју.

            Програм подразумева да једно дете има једног личног пратиоца и за сада их је ангажовано двадесет. Нови круг обуке обављен је протеклог викенда јер их још нема довољно. Треба очекивати да се ова социјална услуга прошири наредне године, а Град је спреман да обезбеди потребна средства, потврдио је Иван Јовић, члан Градског већа задужен за социјална питања:

            – Наредне године планирамо 12 милиона динара за ове услуге како би деца и током распуста имала личног пратиоца, а родитељи могли да обављају своје послове. Постоји могућност да се у пројекат укључи и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања са додатним средствима.

            У реализацију овог пилот програма укључени су Предшколска установа „Љубица Вребалов“ и основне школе.

                                                                                                                               Д.Д.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content