Министарство унутрашњих послова увело је нове електронске услуге – еДржављанство и еСагласност.

За уверење о држављанству, које је до сада било један од најтраженијих докумената који су се издавали на шалтерима општина, од 30. јануара може се поднети захтев на порталу еУправа и преузети у електронској форми у еСандучету или поручити на кућну адресу.

Милан Латиновић, Михајло Јовановић и Братислав Гашић

Грађанима је од сада на располагању седам нових електронских услуга МУП-а, које омогућавају онлајн давање изјава или сагласности: за издавање личне карте малолетном детету, за издавање пасоша малолетном детету, за пријем у држављанство Републике Србије малолетног детета и за пријаву пребивалишта малолетног детета.

Такође, нове електронске услуге су и Пуномоћје за преузимање пасоша, Сагласност власника непокретности за пријаву пребивалишта пунолетне особе, држављанина Републике Србије на адресу некретнине чији је власник/сувласник, као и Опозив изјаве/пуномоћја/сагласности.

Да би корисник користио услуге еДржављанство или еСагласност потребно је да буде пријављен на портал еУправа мобилном апликацијом ConsentID или квалификованим електронским сертификатом.

Захваљујући електронској размени података, органи државне управе, јединице локалне самоуправе и центри за социјални рад готово 5.000.000 пута вршили су увид у податке из евиденција које су у надалежности МУП-а.

Вршилац дужности директора Канцеларије за ИТ и еУправу Милан Латиновић је прецизирао да је до сада било више од 10.000.000 захтева за све услуге МУП-а које се налазе на порталу еУправа.

Према његовим речима, захваљујући потпуној промени начина плаћања административних такси МУП-а, објављен је портал plati.euprava.gov.rs као централно место где грађани добијају јединствену, обједињену уплатницу коју могу платити картицом, mBankingom или физички у банци или пошти.

-Централизацијом административних такси МУП-а укинули смо могућност за злоупотребу, повећали транспарентност процеса и брзину прокњижавања уплате, с обзиром на то да се, захваљујући јединственом позиву на број, уплата одмах књижи и видљива је у систему полицијском службенику, објаснио је Латиновић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content