У препуној сали Галерије савремене уметности у Пожаревцу одржана је промоција књиге: „Пожаревац у 18. веку од Пожаревачког мира 1718. до Првог српског устанка“. Пред великим бројем поштовалаца дела аутора др Мирољуба Манојловића о књизи су говорили: др Гордан Бојковић, директор Народног музеја Пожаревац, Бојан Гачевић, уредник у Центру за културу Пожаревац и аутор. Књига је изашла у оквиру већег пројекта о историји Пожаревца као пета по реду овог истог аутора у издању Народног музеја Пожаревац. Подсетимо се да је Мирољуб Манојловић овај циклус издања о историји Пожаревца започео још 2005. године са првом у низу књига: „Пожаревац од турске касабе до српске вароши 1804-1858”, потом „Пожаревац окружна варош 1858-1918” из 2011, па два тома о „Пожаревацу у међуратном времену” (том I 2017. II том 2019), и сада „Пожаревац у XVIII веку од Пожаревачког мира до Првог српског устанка 17181804”, чиме је заокружена историја Пожаревца за ова три века.

            Присутне је поздравио др Гордан Бојковић, директор Музеја, испред издавача, представљајући укратко књигу и наговестивши план о будућој сублимираној књизи о Пожаревцву од истог аутора. Било би то издање које би обухватило све оно што је др Мирољуб Манојловић у свом богатом истраживачком раду саопштио у овим већ изашлим књигама.

            Бојан Гачевић, историчар по вокацији, уредник културних програма у Центру за културу Пожаревац, исцрпно је представио књигу и саопштио, у кратким цртама богато библиографско дело аутора др Мирољуба Манојловића.

Посебно је нагласио историјски значај Пожаревачког мира 1718. године за Пожаревац којим је град ушао у европску и светску историју. У даљем излагању апострофирао је и издвоји портрете познатих Пожаревљана 18. века који су оставили дубљи траг у историји Србије, попут турског песника Халиса Ибрахима – Пасаровчеви (Пожаревљанин), рођеног у Пожаревцу, који је прославио град у коме је рођен на језику на коме је писао, затим владику Вићентија Поповића, рођеног у Пожаревцу 1711. који је касније 1744. изабран за вршачког владику, а нарочито је истакао значај Николе Нешковића, сликара о коме је својевремено Милан Кашанин рекао: „Био је први грађанин свога доба, интелектуалац, помало песник, пун хуманих осећања, сав у идејама просвећености XVIII века”.

            Аутор др Мирољуб Манојловић, захвалио се колегама, сарадницима и пријатељима који су му учинили част доласком на промоцију књиге. У излагању се осврнуо на свој истраживачки рад по архивама, библиотекама, институтима, истичући посебно изворе за ову књигу у Бечком ратном архиву, Архиву Србије, објављеној архивској грађи из цариградских архива и досадашњој историографској литератури, како из ранијих периода тако и савременог доба.

Share.

Comments are closed.

Skip to content